U trendu

„Ana Karenjina“ osvojila sedam festivalskih nagrada

NOVI SAD – Predstava „Ana Karenjina“ prema čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejan Projkovskog, Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház, sa sedam osvojenih nagrada ostvarila je apsolutnu dominaciju na jubilarnom 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Tako je „Ana Karenjina“ proglašena za najbolju predstavu u celini, osvojila je nagradu za najbolju režiju – Dejan Projkovski, dok su glumci Timea Filep i Arpad Mesaroš, tumači Ane Karenjine i Vronskog, poneli odlikovanja za najbolju žensku i mušku ulogu.

Valentin Svetozarev laureat je najgrade za scenografiju, Marija Papaučevska za kostime, dok je specijalnu nagradu za scenski pokret ponela Olga Panga.

Nova produkcija ovog teatra je izabrana u selekciju pored još šest predstava vojvođanskih pozorišta, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu – rediteljka, dramski pisac i književnica Vida Ognjenović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Predrag Momčilović.

Ravnopravna glumačka nagrada pripala je i Mariji Medenici, za epizodnu ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” Ive Andrića prema režiji i dramatizaciji Nikite Milivojevića (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad i NP Sombor).

Najbolja predstava za decu u celini je komad „Pozorištu s ljubavlju”, rediteljskog tandema Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov (Dečje pozorište, Subotica).

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za rolu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara” po delu Aleksandra Dime, u režiji Predraga Štrpca (Dečje pozorište, Subotica).

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljena je Urošu Mladenoviću za ulogu u istoj predstavi.

Priznanje „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je autoru Jovanu Caranu za njegov komad „Divljožder” (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom).

Nagrada za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za predstavu „Ujka Vanja” kao novo rediteljsko, moderno čitanje klasika Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova (Narodno pozorište „Sterija”, Vršac i Hartefakt fond, Beograd).

Ova produkcija je dobila i specijalnu nagradu za autorski tim predstave, upravo za novo čitanje Čehova.

Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla pripala je i predstavi „Semper idem” po romanu Đorđa Lebovića, prema dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića (NP Sombor).

Reditelj Kokan Mladenović je takođe dobitnik Specijalne nagrade za koncept predstave „Gustav je kriv za sve”, Pozorišta „Kostolanji Deže” iz Subotice, što je osvojio i Igor Greks za scenski pokret u tom projektu.

Žiri je dodelio Specijalnu nagradu Petru Mihajloviću za tekst dela „Radnička hronika”, u režiji Veljka Mićunovića (NP Subotica) i specijalnu nagradu Igoru Greksi za scenski pokret u projektu „Gustav je kriv za sve”.

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je reditelju Ljuboslavu Majeri za njegovu predstavu „Gospodin Mokinpot” Petera Vajsa (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin).

Od komada za decu odigrana je još i poznata bajka “Nemušti jezik” u režiji Jovana Grujića (NP „Sterija”, Vršac).

Večeras će u Zrenjaninu, na završnoj festivalskoj večeri, biti dodela nagrada, a predstava „Zaljubljivanje“ Pozorišta mladih u Novom Sadu, kao autorski projekat rediteljke Olivere Đorđević, biće odigrana u čast nagrađenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.