U trendu

Ana Pavlović: Premijera baleta „Gusar“ je ekskluziva za publiku

BEOGRAD – Jubilej stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu biće obeležen u nedelju, 19. marta, na Velikoj sceni, premijernim izvođenjem predstave „Gusar/Le Corsaire“, a Ana Pavlović umetnički direktor Baleta NP kaže za Tanjug da će publika imati ekskluzivnu priliku da vidi balet koji pripada klasičnom kulturnom nasleđu.

Balet „Gusar/Le Corsaire“, koji će prvi put biti izveden u integralnoj verziji, pripada opusu starih, grandioznih baletskih produkcija 19. veka i predstavlja značajan i veliki poduhvat Baleta Narodnog pozorišta.

Publika će imati priliku da uživa u romantičnoj priči o ljubavi i strasti protkanoj intrigama sa orijenta, uz obilje atraktivnih scena i egzotičnih motiva i učešće kompletnog ansambla Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta.

Raskošni kostimi Katarine Grčić Nikolić i grandiozna scenografija Olge Đurđević dodatno će oplemeniti ovu bajkovitu baletsku priču koja će biti izvedena pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Ana Pavlović napominje da je balet „Gusar“ iz klasičnog kulturnog nasleđa, a beogradska publika će imati priliku da vidi izvođenje u koreografiji Bahrama Juldaševa, jednog od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta i zaslužnog umetnika Ruske Federacije.

“ Juldašev je prilagodio koreografiju našoj sceni i našim baletskoim igračima. Mnogo smo srećni što je on u Beogradu. U tri čina balet „Gusar“ pokazuje monumentalnu sliku prošlosti. Klasika nikada ne umire i svi smo uzbuđeni pred premijeru baleta „Gusar“ jer nikada pre nije postavljan u Beogradu. Biće to prava ekskluziva za našu publiku.“ kaže Pavlović.

Prema njenim rečima, balet obiluje atraktivnim solo i ansambl deonicama.

„Naš cilj je da se Balet Narodnog pozorišta prikaže u punom sjaju. To je odličan način da obeležimo 100. rođendan. U nedelju će pred publiku u Narodnom pozorištu između ostalih izaći vrhunski igrači Sofija Matjušanskaja, Teodora Spasić, Hoze Inglesijas…“ kazala je Pavlović.

Kako kaže, Balet Narodnog pozorišta bolje funkcioniše od kada je funkcija umetničkog direktora podeljena na dve pozicije.

„Moja zaduženja i odgovornosti spadaju u domen umetničkog direktora. Koleginica Smiljana Stokić je na poziciji Izvršnog direktora baleta. Obe možemo da doprinesemo u osmišljavanju i realzaciji delovanja Baleta NP, naročito u godini kada slavimo 100. rođendan. Nekada ostajem i po 12. sati u pozorištu, uvežbavam igrače…Tu sam i za planiranje repertoara…“ kazala je Pavlović.

Za nju nema sumnje da će balet kakav sada znamo, opstati i u 22. veku bez obzira na digitalnu revoluciju i sve veći broj ekrana koji nas okružuju.

„Veliki sam pobornik pozorišta. Takvu magiju ništa u budućnosti neće zameniti. Trudimo se da budemo u korak sa vremenom…Da budemo prisutni na društvenim mrežama da bi stigli do što većeg broja ljudi. Volela bih da i 22. veku balet traje kao što je opstao do sada, uprkos pojavi različitih medija“ kazala je Pavlović.

Ona je najavila novu premijeru Baleta Narodnog pozorišta koja će pripadati savremenom repertoaru.

„Publika će u junu videti u jednoj predstavi poznata dela koja su pripadala domaćim koregrafima na muziku domaćih kompozitora koji su obeležili prvih 100 godina baleta u Beogradu. Ovog puta će taj balet nastati u savremenim viđenjima aktuelnih koregrafa iz našeg regiona“ kazala je Pavlović.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, pre jednog stoleća, 19. marta 1923. godine, priredio je prvo celovečernje izvođenje dve koreografske jednočinke – „Šeherezada“ i „Silfide“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar