U trendu

Ani Ignjatović Zagorac uručena nagrada „Terpsihora“

BEOGRAD – Umetnici savremene igre Ani Ignjatović Zagorac danas je uručena prestižna nagrada „Terpsihora“, Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) za 2022. godinu, dok je Specijalnu pohvalu dobila Miona Petrović, savremena igračica u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Istaknuta pedagoškinja savremene igre i igračica Ignjatović Zagorac je članica Bitef Dance kompanije, i ima za sobom veliki broj realizovanih projekata – predstava.

„Hvala vam zaista svima od srca. Ovo je prvi put da neko ko se bavi savremenom igrom dobije ovako veliku nagradu. Nadam se i verujem da je ovo samo prva u nizu nagrada „Terpsihora“ za savremenu igru“, istakla je laureatkinja.

„Zahvalna sam pre svega Bitef Dance kompaniji, bez njih ne mogu da zamislim nijedan jedini dan, 25 godina smo već zajedno. Oni su zapravo jedini razlog zašto i dalje igram. Posebnu zahvalnicu bih uputila jednom za mene posebnom gospodinu, koji je pratio moje prve plesne korake. Hvala mom tati“, napomenula je Ana Ignjatović Zagorac.

Žiri je posebno naglasio da je Ana veoma požrtvovana u pedagoškom radu stvaranja budućih igrača i njihovom usavršavanju u oblasti savremene igre, tako da je ova nagrada „skromno priznanje za njen celokupan umetnički opus uz želju da je još dugo gledamo na sceni“.

Nagrada “Terpsihora” se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.

Specijalnu pohvalu ove godine dobila je Miona Petrović, savremena igračica, performerka, koreografkinja, takođe članica Bitef Dance kompanije, a nagrade im je uručila članica žirija Jovana Grujić.

„Jako sam srećna, uzbuđena i zahvalna. Pre svega sam zahvalna svojim kolegama igračima, ovde u sali i naravno na sceni. Svima vama dugujem zahvalnost jer od vas dobijam snagu i veliku želju da nastavim da se bavim i usavršavam kao čovek i igrač“, naglasila je laureatkinja Petrović.

„Velika je moja ljubav prema umetnosti kojom se bavim. Ovo je veliki podstrek i velika nagrada za mene i hvala vam na poverenju. Idemo dalje“, zaključila je Miona Petrović.

Stručni žiri posebno je naglasio Mionin snažan doprinos savremenoj igri u Srbiji i Specijalnom pohvalom joj odaje poštovanje i podršku za dalje uspehe.

Nagrada i Specijalna pohvala „Terpsihora“ dodeljuje se 11. put povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Olga Olćan Miljević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović, prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” i Jovana Grujić, savremena igračica i pedagoškinja savremene igre.

Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su: Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov, prvak baleta, direktor Baleta Narodnog pozorišta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus, prvak baleta, Igor Pastor prvak baleta i Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.