U trendu

Beogradski irski festival od 11. do 20. marta

BEOGRAD – Beogradski irski festival biće održan od 11. do 20. marta na nekoliko lokacija u prestonici Srbije, najavili su organizatori.

„Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013-e godine“ iskren je Jas Kaminski, direktor BIF-a.

„Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini pođednako srećnim i ponosnim. Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom“ naglašava Kaminski.
Kao uvod u ovogodišnji program, od 1.marta kreće „Rebel Song: Faces Of Irish Music“ izložba fotografija na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina.

U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara – Bona, Sinead O Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.

Već 7. marta poznata irska umetnica i ilustratorka Holly Pereira kreće sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Birjuzova 16, kojim odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama.

Kao inspiraciju za mural Holly je uzela tkanje pirotskog ćilima.
Zvanični program kreće 11 marta fantastičnim miksom filmova, dobre muzike i tribina – centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18.marta u Bitefartcaffeu.

Filmski program „Irish Film Week“ sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulyšes 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno „ozelenjavanje“ palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

Kada se tome doda tradicionalnu proslavu Dana Svetog Patrika, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, nema sumnje da festival nudi odličan program za poštovaoce irske kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar