U trendu

Betovenova simfonija za 9 muzičara u BG filharmoniji

BEOGRAD – Čuvenu Betovenovu simfoniju broj 3, poznatu pod nazivom „Eroika“ odsviraće danas samo devet muzičara Beogradske filharmonije, u neobičnom aranažmanu prerađenom za nonet u Sali BF, najavili su iz Beogradske filharmonije.

Originalna „Eroika“ bila je pravi „bum“ u simfonijskoj muzici početka 19. veka.

Imala je do tada najduže vreme trajanja, a obično je izvodi sastav od šezdesetak muzičara.

Međutim, pred publiku će ovog puta izaći samo devet muzičara.

Beogradska filharmonija je specijalno za ovu priliku obezbedila notni materijal od ansambla Natali – tvorca prerade koja nailazi na odlične kritike stručne javnosti širom sveta.

„Posle mnogo meseci jedna ozbiljna simfonija je ponovo na našim pultevima. Toliko puta smo svirali „Eroiku“ koja je uvek ogroman izazov. Ali najveći od svih je odsvirati je sa samo devet svirača. Razlika od „originala“ je u tome što svaka deonica sadrži dodatne muzičke fragmente. Ako neko slučajno pomisli da se umanjila silina Betovenovog izraza, grdno se vara. Njegov duh i nepresušna muzikalnost su uvek tu, čini se još izraženije nego inače“, rekla je violinistkinja Mirjana Nešković.

Pored violinistkinje, članovi noneta su Ivana Uzelac (viola), Katarina Stanković (violončelo), Boban Stošić (kontrabas), Stana Krstajić (flauta), Boban Pešić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot) i Nikola Ćirić (horna).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar