U trendu

Pir za vreme kuge

25. april u 20.00
Pogon Doma omladine


Predstava „Pir za vreme kuge“ jeste fantazija po motivima istoimene tragedije A. S. Puškina. Puškinovo delo poslužilo je kao povod za bavljenje jednom originalno beogradskom temom – eskapizmom parova u toku poslednjih deset godina, periodom moralne i materijalne erozije u Srbiji, kao i za potragu za novim izražajnim pozorišnim sredstvima u uslovima siromašnog pozorišta.

Eskapizam parova je pojava simptomatična za period od 1991. godine, koja je dostigla svoj vrhunac za vreme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Radi se, uglavnom, o preostaloj studentskoj, „intelektualnoj“ omladini u Beogradu, koja se, budući marginalizovana, povlači u izolaciju svojih stanova, gnušajući se trivijalne svakodnevice „nacionalno probuđene“ Srbije.

Na kamernoj sceni Akademskog pozorišta, koje je, između ostalog, i samo predstavljalo oazu jednog drugačijeg mišljenja, glumci pokušavaju da kroz improvizacioni (etidni) princip analiziraju proteklih deset godina samoizolacije. Drugi umetnički cilj predstave bio je afirmacija minimalizma, bilo kao načina igre, bilo kao stilske odrednice (siromašno pozorište), bilo kao ekonomske nužnosti (odsustvo ozbiljnog budžeta).

Dimitrije Stojanović je rođen 9. jula 1967. u Beogradu. Diplomirao je 2000. na RATI (GITIS) – Ruska akademija pozorišne umetnosti, Moskva, na Fakultetu pozorišne režije u klasi profesora Marka Zaharova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.