U trendu

Bez filma o Amfilohiju u Zrenjaninu: Cenzura ili procedura?

BEOGRAD – Odsustvo dokumentarnog filma o mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju Radoviću, „Svjedok božje ljubavi“ sa festivala „Pres vitez“ u Zrenjaninu naišlo je na kritiku koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ da je reč o cenzuri, a iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da sporni dokumentarac nije ni prošao selekciju festivala.

Dokumentarac, u produkciji Televizije Crne Gore, prati Amfilohija, kroz snimke sa početka devedesetih godina prošlog veka i raznih skupova po Crnoj Gori i Cetinju, uz govore Željka Ražnatovića Arkana, kada su rodonačelnici današnjih „komita“ i „patriota“ prekidali skup Crnogorske akademije nauka i umetnosti povicima „Nije ovo Srbija“ i „Risto sotono“, želeći da prikažu da „svako zlo“ u Crnoj Gori dolazi od Srba i iz Srbije.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osuđuje cenzurisanje filma, koji, kako navode, podseća na „kontinuirani govor mržnje i militantni velikosrpski nacionalizam, koji promoviše u poslednjih 30 godina crnogorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović“.

Iz Građanske Vojvodine smatraju da otkazivanje projekcije spornog filma nije „samo“ čin cenzure s ciljem da se zaštiti lik i delo mitropolita Amfilohija, već i pokazatelj da se srpsko društvo udaljava od tekovina i dostignuća savremenog sveta.

U saopštenju se dodaje da su se oko zabrane filma ujedinili pozicija i opozicija u liku i delu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, i „opozicionog“ Mlađana Đorđevića, zamenika predsednika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i nekadašnjeg savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića.

Iz Ministarstva kulture i informisanja su poručili da je deo javnosti sa zabrinutošću i nezadovoljstvom reagovao je na vest da će na regionalnom TV festivalu minijatura „Pres vitez“ taj film biti prikazan, a zatim da se to neće desiti, jer film nije prošao selekciju, što je Ministarstvu potvrdio i selektor Igor Aleksić.

Aleksić je, kako navode u Ministarstvu, objasnio da se u prvom krugu selekcije ocenjuje tehnička ispravnost filma, a da u drugom, konačnom krugu, film nije prošao selekciju zbog političkih konotacija.

Kako su iz Ministarstva kulture i informisanja precizirali, festival u Zrenjaninu je dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva, ali i da „u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahteva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posledično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim delima se radi“.

„Nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, poručuju iz Ministarstva kulture i informisanja.

Jedna od autorki filma Tanja Šuković tvrdi da je film prošap elekciju i odbacuje navode iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja da je selektor festivala Igor Aleksić rekao da film nije prošao zvaničnu selekciju.

Ona je, kako je objavio portal Autonomija, pokazala obaveštenje, koje su joj organizatori poslali pre nekoliko dana, a u kojem je pisalo: „Poštovani, obaveštavamo vas da je vaš rad u zvaničnoj selekciji…“.

Šuković navela je su organizatori uklonili film i sa zvaničnog sajta festivala.

„Film je prošao selekciju. Konačno, oni sami su nas o tome obavestili. Na stranu to što nevešto uklanjaju tragove – brišu poruke sa vajbera i sa zvanične internetske strane. Zlo vreme nas tera da budemo vrlo oprezni. Ipak smo mi novinari dokumentarnog programa. Čuvamo pisane i druge tragove“, navela je Tanja Šuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.