U trendu

„Bilježnica Robija K“ premijera u „Kerempuhu“

ZAGREB – U zagrebačkom Satiričnom pozorištu „Kerempuh“ sinoć je premijerno izvedena predstava „Bilježnica Robija K.“, za koju je kritika rekla da je „subverzivna satirična bomba“.
Pozorišni mozaik pomaknutog univerzuma kultne satirične kolumne Viktora Ivančića u „izvanredno subverzivnoj i eksplozivno duhovitoj hronici aktualnog društvenog trenutka“, konstatuje Hina.
Predstavu je režirala Marina Pejnović, i sajajno prenela Ivančićev neodoljivi smisao za humor, što je publika prepoznala i koja je glumce tokom izvedbe nagrađivala aplauzom, a čitav glumački ansambl i autorski tim, zajedno s Ivančicćem, na kraju ispratila oduševljenim ovacijama.

Glavni lik Robi K. je večni učenik trećega razreda, lucidni je komentator suvremene stvarnosti čije oštroumne opaske o hrvatskoj dnevno-političckoj zbilji, ugrađene u dnevničke beleške o svakodnevnici devetogodišnjaka iz ne osobito uglađene splitske porodice srednje klase.

Njegova opažanja su jedan od vrhunaca domaćeg novinskog pisma.

Rođen za vreme Tita, živeo je socijalističkoj Jugoslaviji, prežveo je je rat, tranziciju na kapitalizam i demokratiju i svim svojim traumama preživeo je ova luda vremena, navodi Hina.

Protagonist te predstave je dečak koga okružuje groteskni svet koji nastanjuju predstavnici prepoznatljivih društvenih tipova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.