U trendu

Bojan Vasić danas primio nagradu “Vasko Popa” u Vršcu

VRŠAC – Bojan Vasić, pesnik iz Pančeva, primio je danas nagradu “Vasko Popa” za svoju zbirku pesama “Toplo bilje” na svečanosti u Skupštini grada Vršca, saopštila je direkcija te nagrade.

O nagradi je odlučivao tročlani žiri u sastavu: Jovan Zivlak (predsednik), Vladimir Gvozden i Dejan Aleksić, koji je razmatrao 45 zbirki pesama objavljenih tokom 2019. i 2020. godine, koje su bile poslate na konkurs ili su predložene od strane članova žirija.

Žiri je već objavio da su u užem izbori bili i sledeći naslovi: “Ruke u rukama””Ane Ristović, “Groznica severa” Slavomira Gvozdenovića i “Unutrašnji pejzaž” Borisa Lazića.

Nagrada “Vasko Popa”, osnovana 1995. godine, ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose velikog pesnika i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

“Neobična i hrabra je pesnička knjiga Bojna Vasića. Modernost se vezuje ponajviše za urbani svet, za različite režime koji ga oblikuju. Nema teologije spasenja, niti bilo koje vrste kompenzacije iz horizonta kulture. Vasić je ovde, međutim, pošao od iskustva vezanog za ruralni svet, za neposrednost tek minulog iskustva koje reflektuje kao autonoman svet bačen u pukotinu vremena”, kaže se u obrazloženju žirija, koje je pročitao predsednik žirija Jovan Zivlak.

Dalje se navodi da se nagrađena zbirka pesama zasniva na neobičnom predmetnom svetu, na poretku izvan moderniteta, a da su Vasićeve pesme pisane u slobodnom stihu, da je gramatika ovih pesama zapravo gramatika drugog i trećeg lica gde dominira ton obraćanja nekom neidentifikovanom subjektu.

Kako stoji u obrazloženju, te pesme su građene na istraživanju jedne istorije, gde je uključeno lično iskustvo, skoro izraženo kao prisustvo u izabranom poretku, katalogu, u svetu nužnosti, a da je autorov svet izabran i tematizovan kao svet bilja u kome se odvija istorija ljudi njime povezana.

“Ovo je poezija imaginacije, i nema odstupanja od prepoznatljivih amblema jednog sveta, njegove prirodne i društvene realnosti, jer Vasićevi amblemi su bagrem, jabuka, mrkva, višnja, dud, lipa, menta, korov, ali i oluja, jutro, žetva, proslave, ptice, pčele, golubarnici”, ocenio je žiri.

Na kraju se zaključuje, između ostalog, da je “Vasić moderan pesnik svedočenja o razmerama aktuelnog života, njegove kulture, i da je napisao snažnu poemu o nevidljivosti određujućeg prisustva našeg sveta”.

Bojan Vasić (Banatsko novo selo, 1985), bio je urednik studentskog časopisa za književnost “Znak” (2008-2010), urednik programa manifestacije “Svetski dan poezije Kulturnog centra Beograda” (2012), sekretar Srpskog književnog društva (2013-2016), član uredništva pesničke edicije “Najbolja”, Pančevo, od 2015.

Objavio je sledeće zbirke pesama: “Srča” (2009), “Tomato” (2011), “Ictus” (2012), “13” (2013) , “Detroit” (2014) i “Volfram” (2017).

Dobitnik je nagrada “Mladi Dis” i “Matićev šal” za zbirku “Srča” i “Miroslav Antić” upravo za knjigu “Toplo bilje”.

Pesme su mu prevođene na slovenački, poljski i engleski.

Nagradu “Vasko Popa” dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i kompanija “Senzal capital”, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda.

Nagrada se sastoji od Povelje s likom Vaska Pope, rad slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.