U trendu

Čačak: Rade Šerbedzija koncertom otvorio 60. Disovo proleće

ČAČAK – Muzičko-poetskim programom pod nazivom „Eto pjesma” jugoslovenski glumac Rade Šerbedzija uz pratnju „Zapadni kolodvor benda” pred punom salom čačanske biblioteke „Vladislav Petković Dis” otvorio je večeras 60. Disovo proleće, zaštitni znak kulture u gradu na Moravi.

Na samom početku Šerbedzija je čestitao Čačanima titulu prve Nacionalne prestonice kulture i rekao da nastup na otvaranju ove manifestacije za njega predstavlja „posebnu čast i svečanost, jer voistinu, Vladislav Petković Dis je za njega jedan od najdražih srpskih pesnika”.

Ranije danas, Šerbedzija je na konferenciji za novinare istakao da u grad Čačak nije dolazio mnogo puta i da je nakon odbijanja gradskih vlasti da jedan od trgova u Čačku ponesu ime glumice Sonje Savić odlučio da nikada više i neće u njega doći, ali ga je poziv na otvaranje Disovog proleća ipak naveo da od te namere odustane.

Inače, Disovo proleće je najveći simbol kulturnog života Čačka i u 60 godina njegovog postojanja, Disovu nagradu poneli su mnogi velikani srpske i jugoslovenske književnosti, a samo neki od njih su Vasko Popa, Desanka Maksimović, Oskar Davičo, Miloš Crnjanski, Dragan Kolundžija, Milovan Danojlić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar