U trendu

“Dani orgulja” od danas u Katedrali Blažene đevice

BEOGRAD – Jubilarni međunarodni festival “Dani orgulja” (Dies Organorum) počinje danas po 20. put i trajaće do 18. oktobra u Katedrali Blažene đevice Marije u Beogradu, ali i onlajn na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograd.

Ulaz na sve koncerte u Katedrali je slobodan, a zbog ograničenog broja mesta na 100 posetilaca po danu, potrebno je unapred rezervisati mesto i javiti se direkciji smotre.

Na adresi Hadži Milentijeva 75, ulaz iz Internacionalnih brigada 66, biće izveden bogat program od renesanse do savremenog trenutka.

Na otvaranju će nastupi Dalibor Miklavčič iz Slovenije izvodeći program posvećen Katedrali koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa “Dana orgulja”.

Češki orguljaš Pavel Kohut nastupiće u četvrtak, 15. oktobra, u 20 časova, a ovaj umetnik je do sada nastupio šest puta u Beogradu, u okviru festivalskog programa, predstavljajući virtuozna orgul?ska dela.

Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, a Kohut će izvesti zanimljiv program s delima Baha, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.

Važan deo programa su koncerti za decu, koji će se realizovati u nedelju, 18. oktobra, u 13 časova, na kojima su uz razgovor i neposredan kontakt sa instrumentom, deca u prilici da se upoznaju sa orgul?ama i muzikom koja se na njima izvodi.

Istog dana, od 20.00, posetioce očekuje Koncert kamerne muzike. Koncipiranje i priprema programa pripala je domaćim muzičarima – Lani Jelenković, Milici Sabljić i Branki Đorđević.

Odabrale su dela u kojima se zvuk orgulja ujedinjuje s glasom, tubom, klarinetom ili gudačkim instrumentima, predstavljajući ulogu orgulja u kamernoj muzici.

Online program festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelja izveden na orguljama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti.

Svi koncerti i nastupi mogu se pratiti na Youtube kanalu KCB.

Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa KCB u penziji, pokretač festivala „Dani orgulja“ i umetnička direktorka nekoliko izdanja festivala, autor je filma “Nebeski zvuci”, koji je zasnovan na arhivskom materijalu Kulturnog centra, i ličnom sećanju o festivalskom programu.

Film će biti premijerno prikazan na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda u sredu, 14. oktobra, u 20 sati.

Takođe, snimci koncerata koji će u periodu od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delom prezentovani na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda, dan nakon izvođenja, a uvek u 20 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.