U trendu

Dela Mocarta i Bramsa sutra i u petak u BG Filharmoniji

BEOGRAD – Novi koncerti na kamernoj sceni Beogradske filharmonije (BF) zakazani su za sutra i u petak, gde će muzičari okupljeni u kvartet i kvintet izvesti program sa delima Mocarta i Bramsa.
Koncertmajstor BF Miroslav Pavlović će zajedno sa svojim koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) prirediti Mocartov „Gudački kvartet br. 15“, kao i Bramsov „Klarinetski kvintet op. 115“, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim.

„Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli, ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike”, objašnjava Miroslav Pavlović.

„Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata“, istakao je koncertmajstor BF.

On podseća da su svirali veliki broj kamerne muzike idealne za usavršavanje, ali i težak orkestarski program po nekoliko puta.

„Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno“, zaključio je Pavlović.

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije.

Za Mocartov “Kvartet” je karakteristično da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, što je možda i jedini srećan period u životu slavnog kompozitora.

Posebno je zanimljiv drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio veoma uzbuđen u čekanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe.

Pored tog remek-dela, publika u BF će imati priliku da uživa u Bramsovom “Kvintetu”, delu gustih i dugih fraza, ali i mađarskog šarma, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.