U trendu

Devojčica-veštica i njen brat

Poznata britanska spisateljica za mlade Dajana Vin Džouns našoj publici je predstavljena prvim dvema knjigama iz serijala "Zamak", "Haulov pokretni zamak" i "Zamak u oblacima". Odnedavno je našoj publici dostupan i prvi roman iz njenog serijala "Hrestomatija", "Začarani život".
"Začarani život" čitaoce vodi u svet u kome je magija nešto sasvim normalno, mada nemaju svi talenat neophodan da bi se njome bavili. Dvoje dece, Gvendolin i Erik Čant (sestra ga je prozvala Mačak i taj nadimak mu je ostao) ostaju siročad kada im roditelji poginu tokom izleta parobrodom, pa brigu o njima, u nedostatku poznatih srodnika, preuzima komšinica, gospođa Šarp, kojoj za to plaća grad. Gospođa Šarp je veštica i oduševljena je kad shvati da je to i Gvendolin; zapravo, devojčica ne samo da je veštica, već se čini i da je izuzetno talentovana veštica. Gvendolin počinje da ide na časove magije, napreduje vrlo brzo i izuzetno uživa u pažnji svih čarobnjaka i veštica iz okoline. Na njenu ogromnu radost, dobija mogućnost da, zajedno sa bratom, pređe da živi kod samog Hrestomanta, kod koga sigurno može da nauči i stekne veću moć nego bilo gde drugde. Njen mlađi brat nije baš oduševljen idejom, jer uopšte nema talenta za magiju, ali kako je veoma vezan za sestru kao za jedinog srodnika, ostaje uz nju. I tada nevolje počinju.
Jer, kod Hrestomanta Gvendolin uopšte ne dobija pažnju i divljenje na koje je navikla. Štaviše, od nje se zahteva da se ne ponaša kao razmaženo derište, kao i da uči i druge stvari osim magije, uobičajene školske predmete poput matematike i istorije. Magijom se bave i Hrestomantova deca, Džulija i Rodžer, kao i drugi članovi Hrestomantove porodice, i niko ne smatra da je Gvendolin nešto posebno. Ništa od toga se ne dopada Gvendolin i svojim ispadima na svaki način pokušava da skrene pažnju na sebe; Mačku se, sa druge strane, pomalo čak i dopada tu – sviđa mu se soba koju je dobio i što ima kupatilo samo za sebe, po prvi put je kod učitelja koji ga ne prisiljava da se služi desnom rukom iako je levoruk, a Džulija i Rodžer ga prihvataju kao ravnopravnog drugara u igri, ne kao niže biće koje nema talenta za magiju.
Dajana Vin Džouns se i u ovom romanu poigrava klišeima i stvari nisu onakve kakve biste mogli očekivati. Gvendolin nije možda nestašna, ali ipak simpatična devojčica – ona je uobraženo derište koje ne preza ni od čega kako bi uvećala svoju moć (tek pred kraj saznajete koliko je daleko spremna da ide i šta je već, bez ikakve griže savesti, učinila). Mačak nije samo njen tihi, netalentovani, dobroćudni mlađi brat. Sobarice, kućepaziteljka, učitelj, bucmasta Hrestomantova supruga Mili, svi su mnogo više nego što se na prvi pogled vidi; a ni veštice i čarobnjaci među kojima su na početku živeli Gvendolin i Mačak nisu samo sitna i pomalo nepoštena "boranija".
Junaci ovog romana su uverljivi i zanimljivi, konstrukcija "Začaranog života" je izuzetno pažljivo napravljena (to nigde nije upadljivo, ali, redovno dobijate nagoveštaje za ono što će uslediti, što je prijatan izazov za inteligenciju čitaoca; stvari mogu da deluju neobično, ali su, zapravo, vrlo logične), a svet u kome junaci obitavaju (zapravo svetovi, jer se radi o beskrajnom broju svetova u kojima je Hrestomant izuzetno značajna figura) je veoma maštovito osmišljen. "Začarani život" je pravo uživanje i za mlađe i za starije i može da pruži mnogo zadovostva svim generacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.