U trendu

Digital Fashion Week predstavljen večeras u Muzeju grada Beograda

BEOGRAD – Novi modni projekat “Digital Fashion Week Serbia” večeras je svečano predstavljen u okviru izložbe “Paja Jovanović – jedan slikar, 12 fotografa: 24 umetnička dela” u Muzeju grada Beograda pred velikim brojem javnih ličnosti i zvanica iz sveta umetnosti, mode i drugih popularnih oblasti.

Sama izložba je otvorena pet dana ranije, tačnije 15. oktobra, a veoma privlačan ambijent Muzeja Beograda, atmosfera i neobična scenografija izložbe idealno se uklopila u idejni koncept samog projekta ove noći, započet u saradnji i strateškom partnerstvu dve kompanije – Fashion Week Serbia i poznate medijske kuće “Color Media Communications”.

„Digital Fashion Week“ kao platforma za modne dizajnere i njihove kreacije, modne revije onlajn biće pokrenut 20. novembra i trajaće očekivano sedam dana, dakle do 27. novembra.

“Moj osećaj je zaista velika sreća zbog svečanog pokretanje, nadam se, veoma velikog projekta”, prvi su utisci Svetlane Horvat, predsednice Fashion Week-a.

“Na žalost, živimo svi u doba jedne pošasti koja nas sve nervira, i pojava tog virusa je uticala na naše živote i poslovanja, a oni koji su se prvi dosetili da se preorijentišu i pronađu novu platformu za predstavljanje svojih modnih projekata jesu Amerikanci, a za njima Pariz, Milano, koji uključuju digitalne delove FW, dok je kod nas ta platforma sto posto digitalna”, objasnila je Svetlana Horvat.

Ona je izrazila ogromnu zahvalnost partneru Robertu Čobanu ispred “Color Media” grupe, jer je prepoznao značaj i vrednost ovakvog poduhvata.

“Veoma sam ponosna na projekat, iako nisam srećna što se selimo na platforme u digitalni svet, ali jednostavno to je naša realnost, a naša priča će živeti i kada korona jednom prođe. Sigurna sam da je ovo tek početak velikih projekata i savetovala bih modne dizajnere da se u što većem broju pridruže ovakvom poduhvatu, veoma rizično ako ostanu na ‘ovozemaljskim’ modnim revijama, jer je pitanje dokle će one još potrajati”, zaključila je Horvatova.

Ona je potpisala ugovor o značajnoj saradnji s Robertom Čobanom ispred spomenute medijske kompanije, koja je stala i iza izložbe slika Paje Jovanovića.

Izložba u čarobnom i kompleksnom prostoru Muzeja zaista je priča za sebe, jer je konceptulano podeljena na 12 različitih poglavlja u 12 zasebnih soba kao 12 jedinstvenih celina koje stvaraju poseban mozaik stvaralaštva i ličnosti neprolazne veličine slikara.

Sličan scenario je realizovan na izložbama posvećenim Savi Šumanoviću u Galeriji Šida i Milana Konjovića u Somboru, gde se fotografi upuštaju u izazovan i veoma zahtevan proces fotografisanja modela koji su replika originalnih remek dela iz ruku čuvenog umetnika.

Zasebne sobe kao posebni univerzumi kao da hipnostišu i očaravaju posetioce, jer kreiraju slagalicu jedne retko talentovane artističke ličnosti, i deluje kao da su sve postavke slika i fotografija tih portreta kao deo scenografije budućeg filma ili pozorišnog komada u nastajanju na pozornici, pred očima konzumenata umetnosti.

Muzej Beograda inače je sa tako ogromnim prostorijama i visokim plafonima dočarao utisak beskrajnog lavirinta, gde svaka od vrhunskih antologijskih slika pripoveda sopstvenu priču nezavisnog univerzuma: “Portret Vlade Ilića”, “Akt na crvenom ogrtaču”, “Portret kraljice Marije Karađorđević”, “Studija za muški portret”, “Portret dame pored kamina”, “Seoba Srba”, “Cveće”, “Parsifal”, “Portret plemića sa ordenom Zaltnog runa”, “Portert mlade žene u ružičastoj haljini”, “Unutrašnjost mlina”, “Predeo u buri” i “Bečki atelje”.

Izvanredna izložba je otvorena do 29. oktobra svakog dana, osim ponedeljka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.