U trendu

Dimic: „Kljuc“ je zanrovski film kakav se ne gleda svaki dan

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Džek Dimić koji je govorio o svojim ulogama u novom filmu „Ključ“, kao i o „Zlatnom rezu 42“ kog treba da snimi reditelj Lordan Zafranović.

Dimić je rekao da je „Ključ“ reditelja Marka Sopića „žanrovski film koji se ne gleda svaki dan u regionu“, odnosno jedna vrsta intrige prikazana na holivudski način sa elementima trilera, akcije i ljubavne priče.

U filmu igraju Sonja Kolačarić, Radivoje Bukvić, Branimir Popović, Mirko Vlahović, Rastko Janković i druga, a Dimić je istakao da su njegove kolege dobro odabrane i da su „svi odradili jako dobro svoj posao“.

Dimiću je bio interesantan scenario koji potpisuju Bojana Đoković i Miladin Ševarlić, a pogotovo njegov lik kardinala.

„Prihvatio sam to kao vrstu novog izazova jer nikad nisam radio na italijanskom na filmu. Mogu da se sporazumevam na italijanskom ali ga ne govorim tečno. Volim da biram teži put i za sada je dobro“, rekao je Dimić.

Upitan kako gleda na postpandemijsku budućnost filmske industrije, Dimić se prisetio intervjua sa Dejvidom Bovijem koji je rekao da „deli svet do interneta i posle interneta“, dok je on dodao da se boji „da moramo da razmišljamo o svetu pre pandemije i posle“.

„Uzela je danak. Svi su platili cenu i filmska industrija. Teško mi pada što se živi kontakt, kasting proces sveo na kompjutere i ekrane. Koliko god nekom zvučalo teško da se bije za ulogu sa 500,600 ljudi u Americi, meni je predstavljalo posebno zadovoljstvo da pokažem šta znam“, rekao je glumac.

Prema njegovim rečima, gubitak živog kontakta je „još jedna vrsta dehumanizacije u našim životima“, ali i u glumačkoj profesiji.

Govoreći o predstojećem snimanju Zafranovićevog „Zlatnog reza 42“ Dimić je ocenio da je to „jedan od najznačajnijih fimova u regionu u poslednjih 30 godina“.

Prema njegovim rečima, Arsen Diklić je napisao jedan od najboljih scenarija koje je pročitao, a „Zlatni rez 42“ će biti i jedan najznačajnijih filmova „za sve nas koji živimo u regionu koji nam je ostao od Jugoslavie“.

Dimić je ocenio da će „Zlatni rez 42“ biti jako bitan i da ćemo mnogo da naučimo iz Zafranovićevog filma, kao i da će „konačno staviti tačku na taj istorijski period na ovim prostorima na najbolji mogući način – istinom i dokumentom“.

„Sve što se se dešava u filmu je bazirano na dokumentima. Sve se to desilo. I znam da će biti strašno za gledati, ali svaka istina, pa i ona najmračnija, je bolja od najlepše laži“, istakao je glumac.

Dimić je otkrio da je dobio „nezahvalan zadatak“ da igra zapovednika logora, da je ta uloga suprotna od svega što misli o sebi i svojoj porodici, pošto će tumačiti „jedan od majmracnijih likova“.

„Otac kaže: ‘Sine đed ti se prevrće u grobu’. Pošto je moj đed ubijen ovde na Sajamištu u vreme Nezavisne Države hrvatske. Moja baka je ubijena pred mojim ocem u logoru Cerovljani kod Jasenovca“, rekao je Dimić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.