U trendu

Dodeljena nagrada „Vasko Popa“

U Beogradu je nedavno donesena još jedna odluka o literarnom stvaralaštvu. Očekivalo se i nagađalo ko bi mogao da bude ovogodišnji laureat, da bi, posle nekoliko meseci iščekivanja, odluka najzad bila donesena i saopštena javnosti. Pesnik Duško Novaković za svoju zbirku pod fantazmagoričnim i pomalo setnim nazivom „Izabrao sam mesec“ deseti je po redu dobitnik najznačajnije domaće nagrade u domenu poezije – „Vasko Popa“, koju dodeljuje „Hemofarm koncern“, „Vršac lepa varoš“ i Agencija „Đorđević“.

Nakon više sastanaka i nekoliko većanja, žiri u sastavu Gojko Božović, predsednik, Saša Radojčić i Novica Tadić razmotrio je sve zbirke poezije objavljene u toku ove godine i jednoglasno doneo odluku da ovo važno priznanje dodeli upravo Novakovićevoj knjizi, publikovanoj u više nego skromnom izdanju Biblioteke „Vladislav Petrović Dis“ iz Čačka.

U saopštenju pročitanom pri dodeljivanju nagrade žiri je svoju odluku obrazložio napomenuvši da je u protekloj deceniji poetsko izražavanje dobilo svoj puni sjaj upravo u poeziji ovog pesnika, čime se na neki način i zaokružio njegov pesnički opus. Poezija Duška Novakovića vodi nas inače između prizora socijalno-ekonomske svakodnevice, s tim što pesnik uviđa prilike koje najčešće izmiču našem pogledu.

Novaković pokazuje izuzetnu otvorenost za iskustva gorke stvarnosti u kojoj živimo. Svojim tamnim, ritmički ubrzanim zvukom njegovi stihovi uokviruju prisno značenje predočeno upečatljivim slikama, koje i najobičnijeg ljubitelja poezije ne mogu ostaviti ravnodušnim. Na dodeli nagrade čitani su stihovi nagrađenog autora pred mnogobrojnom okupljenom publikom i predstavnicima sedme sile, a sama nagrada će ovogodišnjem slavodobitniku biti uručena 29. juna u Vršcu, rodnom mestu našeg velikog pesnika Vaska Pope.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.