U trendu

Dodeljene nagrade „Lazar Trifunović“ i DIUS za likovnu scenu

BEOGRAD – Nagrada „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti za 2020. godinu dobile su istoričarke umetnosti Sofija Milenković i Gordana Stanišić, javili su iz direkcije te nagrade.

Takođe, priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u protekloj godini dobile su dve izložbe – 30. Memorijal Nadežde Petrović: „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ koju je realizovala Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku i “Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019” Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Laureatkinja nagrade „Lazar Trifunović“ Sofija Milenković osvojila je priznanje za studiju pod nazivom “Stranac u Parizu: kritička recepcija Save Šumanovića na pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928”, objavljenu u naučnom časopisu “Zbornik Seminara za studije moderne umetnosti” Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2020.

Muzejski savetnik Gordana Stanišić istu nagradu je dobila za istorijsko-umetnički tekst “O crtežima Lazara Vozarevića” u monografiji „Lazar Vozarević“ (izdanje Fonda Vujičić kolekcija, Beograd, 2020) i stručni tekst “Damjan na iskustvima Damjana” u katalogu istoimene izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu.

Žiri za Nagradu je radio u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Nikola Dedić, vanredni profesor Fakulteata muzičke umetnosti u Beogradu i dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, a odluka je doneta jednoglasno.

Nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije se ravnopravno dodeljuje prof. dr Sariti Vujković, selektorki izložbe “30. Memorijala Nadežde Petrović” i autorskom timu izložbe “Refleksije našeg vremena” – mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić.

Žiri Priznanja DIUS-a činili su istoričari umetnosti i kustosi Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić, a odluka je doneta jednoglasno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.