U trendu

Dodeljene nagrade pobednicima Letnjeg čitalačkog maratona

BEOGRAD – Svečana dodela nagrada pobednicima Letnjeg čitalačkog maratona za decu uzrasta od 11 do 14 godina u organizaciji Izdavačke kuće Klet upriličena je danas u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Direktorka Izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić izjavila je Tanjugu da je glavna inspiracija za pokretanje nagradnog konkursa Letnjeg čitalačkog maratona bila komunikacija sa mladim čitaocima.

“Ono što je važno kod Čitalačkog maratona već petu godinu zaredom je naša želja da komuniciramo sa čitaocem. Zbog toga su deo Maratona i Čitalački klubovi. Imamo Čitalačke klubove u preko 600 škola širom Srbije i u njima oko 9000 članova. Oni su fantastični, reaguju na ono što čitaju, šalju nam slike i crteže, svoje želje i reakcije. Ta njihova pisma i objave, rasprave o onome što su pročitali inspirisali su nas da im damo mogućnost da se izraze svako na svoj način. Zbog toga smo ove godine organizovali i Letnji čitalački maraton u tri kategorije – literarni, likovni i digitalni”, izjavila je Tanjugu Knežević Orlić.

Na konkurs je stiglo preko 2000 fantastičnih radova, a Knežević Orlić je uverena da je izbor bio pravi i da je to motivacija za decu da se ohrabre i nastave da stvaraju.

Jedan od članova stručnog žirija, književni kritičar Petar Arbutina navodi da su kad su započeli konkurs svi delili istu konstataciju da su deca sada malo drugačija, da su njihove fascinacije malo drugačije i da treba da se krene njima u susret. „Ne u smislu da im dajemo nešto što će oni hteti da pročitaju, već nešto što će istovremeno zaintrigirati njihovu čitalačku radoznalost, produbiti njihovu maštu i stvoriti ovakve kreativce”, istakao je Arbutina.

Dodao je da lično duboko veruje u to da je ovim konkursom stvoren jedan novi svet.

“Nadam se da će ovaj konkurs trajati… Nema ničeg važnijeg od afirmacije čitanja i poštovanja svojih čitalaca”, zaključio je Arbutina.

Nagrađeni učesnici u literarnoj kategoriji konkursa su Marija Dešić, Sergej Jović i Iskra Đurišić.

Prva tri mesta u likovnoj kategoriji osvojile su Marijana Žeželj, Valentina Tomić i Elena Čukić, dok su nagrađeni u kategoriji digitalnog konkursa Lana Tomin, Iva Bulatović i Lazar Milenković.

Apsolutni pobednik konkursa, čiji je rad u kategoriji digitalnog konkursa osvojio najveći broj glasova publike, jeste Elena Bjeletić.

Pobednicima je nagrade uručila glumica Iva Stefanović.

Kako bi motivisala učenike da nastave da čitaju, Izdavačka kuća Klet poklonila je svim učesnicima konkursa primerak pobedničkog romana petog ciklusa Čitalački marathon – “Četiri karte za Havanu” autorke Biljane Marković Jevtić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.