Dodeljene nagrade „Radoje Domanović“ za satiru

BEOGRAD – Nagrada „Radoje Domanović“ za satiričnu književnost uručena je danas Radivoju Bojičiću i Nenadu Neciću na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su „Krstareće misli“ Miroslava Sredanovića, „Berači polena“ Nebojše Lapčevića, „Etičko čišćenje“ Pop D. Đurđeva, te „Paradigmanoja“ Pavla Teofilovića, kao i „Šinjeli“ Vojislava M. Minića i „Istine“ Mila G. Lazarevića.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim stranim i srpskim satiričarima u regionu i dijaspori dobili su Valentin Dimitrov iz Bugarske, Jovo Nikolić iz Republike Srpske, Fabricio Karamanja iz Italije i Hasijer Agire iz Španije.

Posebnim priznanjem „Radoje Domanović“ za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić i za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. dr Dimitrije Panfilov.

O dobitnicima jednog od najznačajnijih priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.