U trendu

Dokumentarac „Moć mladima“ u selekciji londonskog festivala

BEOGRAD – Dokumentarni film „Moć mladima: Ulična umetnost za zaštitu prirode i društvenu raznolikost“ o mladima u Srbiji i Evropi odabran je u selekciju „London eko film festivalu“, saopštio je danas Fond B92.

Kako je navedeno, dokumentarac prati produkciju novih, džinovskih javnih umetničkih dela u gradovima tokom pandemije Kovid-19.

„Od mladih koji stvaraju ulične murale, koji su verovatno najstariji oblik vizuelne umetnosti, saznajemo o raznolikosti i migracijama u Vranju, Subotici i Beogradu, o klimatskim promenama u Atini i novoj Evropi posle Bregzita u Londonu“, navedeno je u saopštenju.

Film istražuje kako kreativno putovanje proizvodnje ulične umetnosti daje mladim ljudima umetnički i terapeutski izlaz tokom anksioznih vremena, istovremeno pružajući osećaj pripadanja svojim lokalnim okruženjima.

Film se može pogledati preko Jutjuba , a nakon toga domaća publika može do 7. marta glasanjem da podrži ovaj „dokumentarac da potencijalno bude pobednik ‘Festivala ekološkog filma u Londonu'“.

Kako je navedeno, film je nastao u okviru međunarodnog projekta „Oslikaj promenu“ koji je utemeljen na ideji da je umetnost alat i metod učenja koji može da ostvari jak uticaj na ukazivanje na probleme lokalnih zajednica i njihovo sagledavanje i rešavanje.

„Oslikaj promenu“ okuplja osnovce i srednjoškolce koji učestvuju u radionicama snimanja angažovanih filmova, uz stručno vođstvo mentora, a sa posebnim akcentom na ideju ukazivanja i plasiranja rešenja problema putem različitih umetničkih formi.

U Srbiji su do sada održane tri radionice kroz koje je prošlo više od 50 učenika, a ceo proces rezultirao je oslikavanjem murala u Beogradu, Vranju i Subotici.

Projekat u Srbiji realizuje Fond B92 uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja i Fondacije za otvoreno društvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar