U trendu

Domaći film “Kelti” danas na Berlinskom festivalu

BERLIN – Novi domaći film “Kelti” Milice Tomović imaće danas svetsku premijeru na prestižnom 71. Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu “Panorama”, objavio je Filmski centar Srbije na svom sajtu.

Zbog specifične situacije usled pandemije kovida 19, čuvena filmska smotra Berlinale ove godine se održava u dva dela – prvi segment je počeo 1. marta i trajaće do sutra u vidu onlajn projekcije filmova i dodela nagrada.

U drugom delu prikazivanje novih ostvarenja za javnost biće moguća, prema sadašnjem planu direkcije Berlinskog festivala, tek od 9. do 20. juna, od čega će neke od projekcija biti na otvorenom.

Rediteljski prvenac autorke Milice Tomović na polju dugometražnog igranog filma sadrži sledeći sinopsis: Beograd, 1993. godine, Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu.

Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu.

Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak tokom proslave rođendana njihove ćerke.

Film „Kelti“ nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe.

O svom filmu rediteljka je izjavila sledeće: „Kelti” su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi.

To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku”.

Scenario je napisala sama režiserka, a glumačku ekipu čine prevashodno dramski umetnici srednje generacije: Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas, uz podršku Filmskog centra Srbije.

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Jelena Maksimović , scenografkinja Marija Mitrić i kostimografkinja Maja Mirković.

Rediteljka Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu poznatog omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda popularne televizijske serije “Jutro će promeniti sve” (2018).

Bila je zapažena sa kratkim igranim filmom „Tranzicija“ (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru.

Taj film je ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“), kao i na festivalu NDU u Libanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.