U trendu

Dopunjena postavka u Kući Iva Andrića u Herceg Novom

HERCEG NOVI – Nakon više od pet decenija od kada je Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca u Herceg Novom vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od danas dio stalne postavke „Andrićeve novske staze, lica i predeli“, saopštili su iz Kuće Ive Andrića.

Dopunjenu postavku otvorio je danas potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle „dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad“.
U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, protokolom koji su potpisale direktorica Tatjana Ateljević i upravnica, dr Maja Radonić.

Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije „Ivo Andrić – naš savremenik“, a povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

„Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim namještajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a po prvi put u ovom zdanju imamo i đela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i sjenka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom“, istakao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

Kako je objasnio, nakon što je lani otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice, te tako došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život.

„U ime lokalne uprave želim da se zahvalim svima koji su doprineli ostvarenju namjere Opštine Herceg Novi i JUK Herceg-fest da obogate postavku u revitalizovanoj Andrićevoj kući. Danas sa ponosom možemo reći da smo to učinili na način koji će dodatno osvijetliti lični život nobelovca i svakom prolazniku svjedočiti o tome da je Novi jedini grad na svijetu u kojem je Andrić podigao kuću“, kazao je Mustur.

On je čestitao potpisivanje protokola između JUK Herceg-fest, koja gazduje Andrićevom kućom, i Zadužbine Ive Andrića, renomirane ustanove koja, po želji pisca, čuva njegovu zaostavštinu.

Kako je istakao, ovo partnerstvo će biti važan osnov za organizaciju programa o Andriću i njegovom đelu, za ?otkrivanje i predstavljanje javnosti manje poznatih detalja iz piščevog života?.

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu „Ohridska legenda“, umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo namštaja koji se nalazio u kući za vrijeme Ivovog i Miličinog zajedničkog života u Novom.

Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a od danas deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.

Postupak nabavke pomenutih eksponata vodila je magistar Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući se saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ove postavke iznijela organizatorka u Andrićevoj kući, Jovana Vujović, projekat izložbene postavke uradila kustoskinja Tatjana Korićanac, a sve uz podršku Opštine Herceg Novi i predsednika Stevana Katića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar