U trendu

Duo „Tašana“ rasplakao publiku u Dubaiju

DUBAI – Umetnički duo “Tašana”, koji čine kompozitorka i pijanistkinja Ana Krstajić i vokal Jana Rančić, održao je dva koncerta na Paviljonu Srbije na izložbi “Expo 2020” u Dubaiju i njime rasplamsao emocije i izmamio suze posetilaca Paviljona.

Po rečima ovih umetnica, “njihova muzika su emocije, a Balkan njihovo srce i duša“, zbog čega su posetioci vrlo dobro osetili sve ono što one pevaju i sviraju i na to veoma emotivno reagovali.

Autentična muzika ovog dua bazira se na improvizaciji inspirisanoj narodnim pesmama sa područja Balkana, ali i ostalih delova sveta – Krstajić i Rančić je spojila ljubav prema srpskoj tradiciji i pesmama, kao i želja da balkanskom zvuku dodaju nove elemente različitih muzičkih pravaca.

Pored narodnih, duo stvara i autorske pesme koje su plod improvizacije i kombinacije različith muzičkih žanrova.

“Naša mislija i glavna ideja je dublje istraživanje i očuvanje balkanske, a pre svega srpske tradicije… Veoma mi je važno da budem u dubljem kontaktu sa svojim korenima kako bi muzika koju komponujem bila bogatija, a sviranje klavira u okviru dua mi upravo to pruža kroz istraživanje harmonije i različitih ritmova naše tradicionalne muzike“, navodi Ana Krstajić.

Po njenim rečima, “suštinska emocija srpskih narodnih pesmama je jednostavna, iskrena i istinita i zbog toga tako neposredo i lekovito deluje na ljude”.

Jana Rančić dodaje da iza njihovih pesama stoje temperament naroda i duh vremena u kojem su nastale, a svaka pesma ima tajnu za čijim ključem neumorno tragaju.

“Traganje za suštinskim vrednostima epohe i onim što je od svega toga ostalo i na koji način se transformisalo inspiriše me i daje uvek nove ideje u interpretaciji. . . Trudim se da širim svest o važnosti kulturnog nasleđa jer razumevanje i povezivanje sa tradicijom podiže nivo kulture i daje osećaj pripadnosti i sigurnosti. To je važno preneti mladim ljudima na pravi način, a mislim da je “Tašana“ upravo taj pravi način“, izjavila je Rančić uoči nastupa.

Svetska izložba “Expo 2020 Dubai“ održava se do 31. marta 2022. godine, a tema nastupa Srbije je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Program nastupa Srbije podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od “Expo“ lokacija – naši umetnici, izvođači, muzičari i kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da kao najbolji kreativni ambasadori predstave Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar