U trendu

Duško Gojković i Big bend RTS 27. septembra u DOB

BEOGRAD – Slavni džez trubač Duško Gojković nastupiće sa Big bendom RTS-a 27. septembra u Domu omladine Beograda, najavili su organizatori.

Prema najavama organizatora, koncert će biti zasnovan na balkanskim ritmovima i melodijama, po čemu je Gojković prepoznatljiv širom sveta.

Repertoar će činiti Gojkovićeve originalne kompozicije, koje nisu snimljene sa Big bendom, a neke od njih nisu snimljene uopšte.

Publika će imati prilike da čuje kompozicije iz opusa Duška Gojkovića inspirisane harmonskim i melodijskim kompleksom Balkana, koje je upravo on među prvima uveo u džez svet.

Duško Gojković, jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, aranžer i bend lider.

Rođen je 1931. godine u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu studirao od 1948. do 1953. godine.

Kao mladić, svirao je sa nekoliko manjih džez sastava u Beogradu, a kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big bendu Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu.

U Nemačku odlazi 1955. godine sa samo 5 dolara u trubi i u sledećim godinama postiže zapaženu karijeru koja ga je vodila širom sveta.

Tokom višedecenijske karijere svirao je sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti, na preko 30 albuma koje je objavio pod svojim imenom.

Svi sa kojima je nastupao i radio, od Majlsa Dejvisa, preko Mejnarda Fergusona, Klarka Terija, Herba Pomeroja, Arta Farmera, Jusufa Latifa, Zuta Simsona, Stena Geca, Džerija Maligana, Vudija Hermana, Kenija Klarka, Fransija Bolanda, do Slajda Hemptona i naravno velikog Dizi Gilespija, složili su se da je Gojković stvorio jedinstven zvuk, po kome ostaje upisan u istorji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.