U trendu

Džoan Rouling – prvi pisac milijarder?

Džoan Rouling (Joanna Rowling), autor serijala knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, mogla bi da postane prvi pisac milijarder. Već danas njena zarada od prodaje romana obara rekorde – njeno bogatstvo se procenjuje na 85 miliona dolara, dok neki tvrde da je već dostignuta cifra od 100 miliona. Prve četiri knjige iz serijala (planirano sedam nastavaka) prodate su u preko 120 miliona primeraka, a glavna zarada tek predstoji. Film snimljen po prvom nastavku obara sve rekorde po gledanosti, njegova zarada je premašila 200 miliona dolara, a smatra se da će igračke, majice i posteri koji film prate, doneti ukupnu zaradu od 2 milijarde dolara.

Za svakog pisca je proboj u Holivud „ono pravo“, tj. zarade koje se na taj način ostvaruju daleko premašuju profit ostvaren samo prodajom knjiga. Što se tiče Džoane Rouling, od prihoda filma će dobiti 1%, a od zarade ostvarene prodajom igrački i ostalih sitnica, njenih će biti 5%. S obzirom na planiranih sedam knjiga o Hariju Poteru, i isto toliko filmova, britanska književnica bi lako mogla da postane prvi milijarder među piscima.

Jedan od najbogatijih pisaca je i Stiven King (Stephen King), koji je doživeo da skoro sva njegova dela budu ekranizovana. Ipak, s obzirom na činjenicu da igračke i marketinške sitnice donose najveći profit, ovaj stvaralac horora neće dostići zaradu autora Harija Potera: nezamislivo je (barem za sada) da se deca igraju sa zastrašujućim likovima iz njegovih filmova. Za sada je među piscima najveću bogatstvo u Holivudu stekao Tom Klensi (Tom Clancy), autor romana „Lov na Crveni oktobar“ i „Patriotske igre“, čija se zarada procenjuje na oko 200 miliona dolara.

Džoan Rouling teško da je mogla i da sanja ovako „masne“ honorare na početku svoje karijere: prvu knjigu iz serijala o Hariju Poteru je ova samohrana majka pisala po kafićima, kako bi štedela na grejanju kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.