Egipat na sajam dovodi, pisce, umetnike, ministre. . .

BEOGRAD – Gost 64. Međunardonog beogradskog sajma knjiga u narednih sedam dana, Egipat – zemlja počasni gost te najveće kulturne manifestacije u regionu, posetiocima će se predstaviti raznolikim kulturnim programom.

Sajam na čijem će otvaranju govoriti i egipatski pisac i direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali biće prilika da Egipat posetiocima predstavi svoju bogatu kulturu i stvaralaštvo kroz istoriju dužu od 5.000 godina, a u tome će pomoći brojni egipatskih pisaca, ministarka kulture, tri biviša ambasadora u Srbiji i SFRJ i nekadašnji ministra za antikvitete, članovi baleta Kairske opere.

Članovi baleta Kairske opere, osnovanog 1966. godine, a koji je poznat i po izvođenju Aide pored piramida, prvi nastup imaće već na svečanom otvaranju sajma koji će se do 27. oktobra odvijati pod sloganom „Pismo glava“.

Otvaranju štanda Egipta – zemlje prijatelja Sajma knjiga, koji je samo prošle godine posetilo 193.000 ljudi, prisustvovaće ministri kulture dve zemlje Ines Avdel Dahen i Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnik Beograda.
Pisac Haitam Al Haj Ali, koji je i predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, a čija su najpoznatija dela „Bol je iznenadila vreme“ i „Eksperimentisanje u kratkim pričama, studija o pričama Jusufa Šarunija“ učestvovaće u ponedeljak na orkuglom stolu „Sajmovi knjiga i izadavačka delatnost“.

Diskusija o knjizi “Egipatska književnost u prevodu na srpski“, uz učešće egipatskih pisaca i novinara planirana je za utorak.

Objavljivanje srpske verzije knjige „Srbija u očima Egipta“, plairanom za sredu, prisustvovaće između ostalih ministar Ivica Dačić, bivši ambasadori Egipta u SFRJ i Srbiji Amr Alguvejli, spisateljica Mai Kaled.
Seminar „Iskustvo u prevođenju srpske književnosti na arapski“, kao i predavanje o razvoju filmske industrije u Egiptu egipatskog filmskog režisera Ahmeda Avada, planirani su za petak.
Subota je rezervisana za projekciju filma „Dnevnik državnog tužioca“ reditelja Teufika Saleha, snimljenog po knjizi Teufika Al Hakima kao i za diskusiju o knjizi „Kairo u 1.000 godina“ autora Gamala Gitanija.
Projekcija filma „Ogrlica i narukvica“ reditelja Kairi Bešara, rađenog po priči Jahje Tahera Abdulaha i diskusija o knjizi „Egipatske kraljice“ govoriće Mamduh Eldamat – profesor Egiptologije i bivši ministar antikviteta u Egiptu u planu su za poslednji dan Sajma knjiga.

Tokom sajma, zemlja počasni gost, organizovaće i brojne radionice za decu. Na štandu Egipta 24. oktobra nastupiće trupa „Al Aragoz“ koja pokretima ruku „priča priče“.

Balet Kairske opere nastupiće u nedelju u beogradskom Narodnom pozorištu, a u ponedeljak u SNP U Novom Sadu, a članovi trupe osim delova iz poznatih baletskih predstava, izvešće i tradicionalne egipatske plesove.

Besplatne ulaznice se mogu preuzati u Srpskom narodnom pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.