U trendu

Egipat sledeće godine počasni gost Sajma knjiga

BEOGRAD – Primopredajom Otvorene knjige, koju je ambasador Maroka Muhamed Amin Belhaž uručio ambasadoru Arapske Republike Egipat Amru Alguvejliju, svečano je završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Ambasador Alguvejli izrazio je zadovoljstvo što je Egipat druga arapska zemlja koja je postala počasni gost Sajma knjiga i nadu da će reprezentativno predstaviti egipatsku literaturu i kulturu u celini.

On je rekao da će odmah nakon završetka sledećeg Sajma knjiga moći da podnese izveštaj na sastanku Organizacije afričke kulture, koja će se održati u Egiptu.

Ambasador Maroka Amin Belhaž zahvalio je svim saradnicima koji su pomogli da se Maroko predstavi ljubiteljima knjiga u Beoradu i dodao da je veoma zadovoljan nastupom svoje zemlje na Sajmu knjiga.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da je institucija zemlje gosta uvedena 2002. godine, ali da se odomaćila kao da postoji 63 godine koliko i sajam.

“Ovo je bila prilika da bolje upoznamo Maroko, a Beograđani su imali priliku da uživaju i u marokanskoj muzici”, rekao je Karl.

On je podsetio da već 60 godina imamo veoma uspešne diplomatske odnose sa Kraljevinom Maroka i zahvalio učesnicima Sajma knjiga što su prikazali marokansku kulturu i literaturu.

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić navela je neke podatke o Sajmu knjiga uz primedbu da će konačan broj posetilaca biti objavljen naknadno.

Ona je rekla da je sigurno premašen prošlogodišnji broj, jer je već juče dostignut bio broj posetilaca od prošle godine.
Selić je rekla i da je na Sajmu knjiga, na više od 30.000 kvadratnih metara, bilo 980 izlagača, od kojih je 480 domaćih i 95 stranih.
Tokom Sajma održano je 607 programa, što je za 100 programa više nego prošle godine, a bilo je akreditovano 1.300 novinara.
Istovremeno je uspešno održan Sajam medija i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.
Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović ispričao je anegdotu da je Miloš Crnjanski imao 13 godina i pročitao je tri puta uzastopce “Rat i mir” pokazujući koliko mu čitanje pričinjava radost.

Avramović je rekao da su mu ciljevi na Sajmu knjiga bili da nastavi tradiciju manifestacije na dostojan način, da pruži mogućnost domaćoj i stranoj kulturi i literaturi, kao i nauci da pokažu šta su uradili između dva sajma, da doprinesu obrazovanju učenika i istakao da je “bio veoma obradovan što su mladi razgledali knjige umesto da zvone mobilni telefoni”.

Dodao je da su susreti pisaca, srpskih i iz regiona, kao i stranih gostiju doprineli ne samo poboljšanju kulturnih odnosa, već i razvijanju turizma u Srbiji, ocenivši da „Sajam poseduje lepotu i zato smatram da je u vrhu evropskih događaja u kulturi“.

Šef delegacije Generalne egipatske organizacije za knjige Ahmed Bahjeludin Ahmed El-Asasi i generalna direktorka Beogradskog sajma knjiga Danka Selić potpisali su ovom prilikom Sporazum o saradnji.

Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom “Radost čitanja” večeras u 21 sat zatvara svoja vrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.