U trendu

FDU predstavio program „Looking Ćina“ u Beogradu

BEOGRAD – Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu predstavio je u Jugoslovenskoj kinoteci program „Looking Ćina“ koji realizuje u saradnji sa Evropskom letnjom filmskom školom.

U programu „Looking Ćina“, koji postoji već deset godina, svake godine preko 100 studenata najvećih svetskih filmskih škola posećuje Kinu, a ovi studijski boravci posvećeni su pripremi i relizaciji dokumentarnih filmova.

Fakultet dramskih umetnosti je regionalni centar programa i kroz Evropsku letnju filmsku školu okuplja grupu od deset studenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Albanije i Bugarske koji svake godine odlaze u Kinu.

Uz stručno vođenje mentora-profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti nastaju filmovi koji na autentičan način i uz autorski pečat svakog studenta predstavljaju kinesku stvarnost, tradiciju i kulturu.

Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetnosti, zahvalio je delegaciji iz Kine koja je došla u Beograd na svom proputovanju kroz Evropu.

„Ovaj projekat je jako važan, ne samo za naš fakultet već i za kompletnu kulturnu sredinu jer je reč o kreativnom angažovanju studenata koji svakako predstavljau budućnost naše umetničke scene“, kazao je Pavlović.

Predrag Velinović, prodekan FDU, napomenuo je da je Evropska letnja filmska škola platforma za saradnju fakulteta i da su njeni programi sufinansirani su od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

„Jedan od projekata na toj platformi je i ‘Looking Ćina’ kroz saradnju univerziteta u Pekingu i FDU. Među 100 studenata u tom programu koji je trajao 20 dana, jesu i akademci sa FDU sa svojim kolegama iz celog svet oni su snimili filmove na teme koje nam zadaju naši kineski partneri. Studenti svojim dokumentarcima koji traju po 10 minuta promovišu kinsesku kulturu, tradiciju i vrednosti“, kazao je Velinović.

On je dodao da je FDU za kineske partnere centar jugoistočne Evrope iz kojeg se svake godine u program „Looking Ćina“ uključuje četiri ili pet studenata, ali i po jedan akademac iz Sarajeva, Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bugarske.

Profesor Sijang Junju, član kineske delegacije koja boravi u Beogradu kaže da je u prethodnim godinama generacije Srba i i Kineza ostvarile značajno prijateljstvo.

„Nadam se da se to događa i sada kroz program ‘Looking Ćina’ u okviru kojeg srpski studenti iz Kine donose mnogo ličnih utisaka o kinsekoj kulturi“, kazao je kineski profesor.

U nastavku predstavljanja programa „Looking Ćina“ prikazano je šest dokumentaraca koji su snimani u gradovima Dalijan i Hardin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.