U trendu

Feđa Štukan predstavlja svoju autobiografiju „Blank“ u BG

BEOGRAD – Književno veče „Blank u Beogradu“, posvećeno autobiografskom romanu „Blank“ bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana biće održano 6. aprila u Sali Amerikana Doma omladine Beograda, najavili su organizatori.

O knjizi će, pored autora, govoriti književnik i novinar Mića Vujičić, književna kritičarka Marija Nenezić, dok će glumci čitati odlomke iz romana, a ceo događaj će moderirati Milena Đorđijević.

Povodom predstojeće promocije romana „Blank“ Feđa Štukan je rekao kako nema pojma gde će sve promovisati svoju knjigu ali i da sumnja da će i bilo koja promocija biti važnija od beogradske.

Feđa Štukan je sarajevski glumac, pilot i večiti padobranac.

Domaćoj publici poznat je po ulogama u filmu „Nečista krv“ i seriji „Klan“.

Stalni je glumac Kamernog teatra u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi i strastveni ljubitelj motora.

Sam autor ovu knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada. Štukan piše direktno, sažeto i jasno, puca pravo u glavu, bez ustezanja i previše reči.

„Blank“ je stvaran, surov, bolan i tragikomičan.

U njemu se nemilosrdno opisuje kako je biti u ratu, biti „navučen“ i biti beznadežan.

U „Blanku“ se predočava kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spreče dugoočekivani mir.

„Blank“ je napisan na nagovor Angeline Jolie i Brada Pitta kao potencijalna građa za igrani film: od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog ovisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske „A“ produkcije.

Roman Feđe Štukana je priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi.

„Blank“ je obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnog Gori.

Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik. Srpsko izdanje knjige objavila je Čigoja štampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar