U trendu

Fehmiu: Serija Crna svadba govori o pomanjkanju empatije

BEOGRAD – Glumac Uliks Fehmiu je ostvario svoj san da igra policajca u seriji „Crna svadba“, a došavši u Srbiju na njeno snimanje sticajem okolnosti dobio je ulogu Zorana Đinđića u „Porodici“.

Gostujući danas u jutarnjem programu televizije K1 „Uranak“, Fehmiu je rekao da ga je „Crnoj svadbi“ privukla na „dečačkom nivou“ činjenica da može da igra „policajca ili da su iz državne bezbednosti“.

Fehmiu je rekao da inače radi „projekte koji imaju neku vrstu socijalne angažovanosti, uglavnom autorski, umetnički film“, a da mu je bilo zanimljivo da se sada nađe u seriji koja je žanrovski psihološki triler sa elementima nadnaravnog.

U „Crnoj svadbi“ reditelja Nemanje Ćipranića i scenariste Strahinje Madžarevića, koja se dotiče i vlaške magije, Fehmiu igra inspektora koji istražuje ubistva komšija koje je iznenada počinio stanovnik mesta u istočnoj Srbiji.

Deset nastavaka serije kreće sa prikazivanjem od 23. oktobra, a igraju i Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac i drugi.

„Serija se bavi koliko smo distancirani postali i koliko je pomanjkanje empatije prema svemu što nas okružuje preuzelo naše živote. A jeste, nažalost“, naglasio je Fehmiu.

Glumac je rekao da još nije video gotovu seriju, već samo radnu verziju pre nego što je ubačeno 90 posto specijalnih efekata, ali da veruje „uzimajući u obzir kako je rađeno, da će biti jako dobro“.

Prema njegovim rečima, ulogu premijera Zorana Đinđića u seriji „Porodica“ dobio je kao „rezultat spleta događaja“ kada je došao da snima „Crnu svadbu“.

„Puštao sam bradu i kosu mesecima, kad su me pozvali povodom ‘Porodice’. Rekao sam Bojanu (Vuletiću, reditelju): ‘Mogu pre da ti igram Vuka Draškovića nego Đinđića! Pa ti ne možeš da shvatiš na šta ličim!“, rekao je Fehmiu.

Prema njegovim rečima, u snimanje „Porodice“ ušao je „bez ikakve pripreme“, pošto se Nebojša Dugalić, prvobitno predviđen za ulogu Đinđića, „razboleo nekoliko dana pre nego što je trebalo snimanje da krene“.

Fehmiu je rekao da je ulogu prihvatio na osnovu scenarija za koji je smatrao „da je vrlo dobro napisan“, znajući da ne liči na Đinđića, ali nadajući se da će uspeti da nađe „neko zajedničko zrno“.

Glumac je rekao da Đinđića nije poznavao i samo ga je jednom sreo na nekom od prvih događaja kada se Demokratska stranka tek osnivala.

Fehmiu je rekao da je otišao u Ameriku 1993. godine sa 25 godina zbog dešavanja u zemlji sa kojima se duboko nije slagao.

„Bio sam spreman da podnesem određenu žrtvu. Moja supruga Snežana (Bogdanović) i ja znamo šta znači kad glumac sebe ukine, kad ugasi svetlo, reflektor, zavrne šlic preko usta i ode u tuđinu“, rekao je Fehmiu.

Naglasivši da nije političar i da ga politika nikad nije zanimala, Fehmiu je rekao da je kao umetnik pokušao da u periodu raspada svega progovori, ali mu se „to činilo nemušto i nedovoljno“.

„Onda smo uradili nešto što se zove izmeštanje ili emigracija…. Život će pokazati sigurno da je to bila jedina prava odluka. Otišao sam da budem niko i ništa, da zarađujem za život praveći hleb. Odlučili smo da je život bitniji od posla kog mnogo volimo“, rekao je glumac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar