U trendu

Felc: „Betoven maraton“ u Novom Sadu biće spektakl

BEOGRAD – Beogradska filharmonija će naizmenično sa kolegama iz Dortumunda izvesti svih devet simfonija velikog kompozitora Ludviga van Betovena 26. juna u Novom Sadu, a zajednički šef-dirigent Gabrijel Felc ističe da posetioce očekuje istinski spektakl.

„Sve simfonije, od jedan do devet, za jedan dan, to je stvarno veliki spektakl! Sve simfonije sam dirigovao ranije. Normalno imaš maksimalno dve simfonije za jedan program. Ova situacije je vrlo emocionalna za mene“, rekao je Felc Tanjugu.

Kako je najavljeno, u okviru „Betoven maratona“, jednog od najznačajnijih projekata Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“,
Beogradska i Dortmundska filharmonija će uz jednog dirigenta Felca tokom istog dana naizmenično izvesti osam Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, uz ulaznice za posetioce.

Najpre će Dortmundska filharmonija izvesti od 10:00 Simfonije broj 1 i 2, potom Beogradska filharmonija od 12:30 Simfonije broj 3 i 4, slede Dortmunđani od 15:00 sa Simfonijama broj 5 i 6 i naposletku Beograđani sa Simfonijama 7 i 8 od 17:30.

Iste večeri od 20:22 preko 200 muzičara iz Beograda i Dortmunda, među kojima će za tu priliku biti i hor Slovačke filharmonije, izvešće poslednju Devetu simfoniju i čuvenu “Odu radosti” besplatno za Novosađane na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Felc je podsetio da je na „Betoven maratonu“ rađeno četiri godine, da je prvi pokušaj njegovog održavanja 2020. godine u Beogradu morao biti odložen usled pandemije kovid-19, i da je sada stvarno srećan na drugoj šansi da najpre u Dortmundu 19. juna a potom i 26. juna u Novom Sadu svira jedan ovako veliki projekat.

„Beogradska filharmonija ima dugu istoriju sa Betovenom. Najbolji dirigenti su dirigovali u Beogradu u Kolarcu sve simfonije. Orkestar svira Betovena stvarno super, moram da kažem“, naglasio je dirigent Beogradske filharmonije.

Felc je ocenio da Betoven spada među najvažnije ljude u istoriji, poput Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela ili Johana Volfganga Getea.

„Imamo velik spektar Betovena, on nije samo jedan kompozitor. On je čovek sa srcem. Pisao je muziku za nas, za vas, za celi svet“, rekao je Felc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar