U trendu

“Femix fest” ceo vikend na više lokacija u Beogradu

BEOGRAD – Ovogodišnji festival stvaralaštva mladih žena “Femix Fest” otvoren je u petak i trajaće do sutra u Kulturnom centru Grad, Ustanovi kulture Parobrod i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd (KCB).

Nakon što su predstavnice kolektiva Femix u petak otvorile festival, usledio je grupni razgovor sa učesnicima domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenika i studenata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica u kulturi od različitih vidova diskriminacije, uznemiravanja, maltretiranja.

Ove godine organizacioni tim festivala ima cilj da se osvrne na promene, novosti i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, vidove diskriminacije i seksizma, i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, umetničku i kulturnu scenu Srbije i regiona.

U KC Gradu danas i sutra publiku očekuje bogat program, danas je na redu panel “Ulica je ženskog roda” o ženama u street artu, preliminarno predstavljanje rezultata studije „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” uz pomoć UNESCO međunarodnog fonda, kao i filmski program – drama “Sestre” (2021) Dine Dume.

Večeras od 20h u UK Parobrod biće realizovan i muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete, muzičarke Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U KC Gradu će sutra biti održana radionica ,,Feministička dramaturgija – principi i izazovi” dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Filmski program od 17 sati sutra će prikazati dva kratkometražna ostvarenja – “Severni pol” Marije Apčevske i “Prirodni odabir” Alete Rajič, oba iz 2021. godine.

U Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd sutra uveče od 20 sati će biti otvorena kolektivna izložba strip autorki „Vrati svoje vreme”, gde će publika videti radove umetnica Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković, a autorka vizuala je Bojana Stojanović.

Teme tih stripova su neplaćeni kućni rad, majčinstvo, rad van kuće i nemoguće balansiranje oko toga.

Na grupnoj izložbi će biti predstavljeni stripovi koje je napisala istaknuta i nagrađivana bosanska književnica Lejla Kalamujić, a ilustrovala Danica Jevđović.

Taj projekat je nastao u okviru istraživanja Centra za ženske studije i Udruženja za kulturu i umjetnost “Crvena” iz Sarajeva pod nazivom – “Vratite svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama” i do sada su ti stripovi bili dostupni jedino preko interneta.

Radovi ostalih autorki – Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković nadovezuju se i proširuju ovu temu iz njihovog ugla.

Otvaranje izložbe koja će trajati do 30. aprila, predstavlja ujedno zatvaranje ovogodišnjeg programa Festivala “Femix Fest”.

Festival su podržali: Rekonstrukcija ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, Fond za mlade feministkinje FRIDA, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri manifestacije su KCB, UK ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.