U trendu

FEST: “Oaza” posle Venecije osvaja Beograd

BEOGRAD – Domaći igrani film „Oaza“, uveliko nagrađivan na svetskim festivalima, scenariste i reditelja Ivana Ikića imaće večeras premijeru u glavnom takmičarskom programu 49. FEST-a u Kombank Dvorani, najavila je autorska ekipa.

“Oaza” će danas imati prvi put uživo predstavljanje pred publikom, kao i sutra reprizu, jer je do sada ovaj film svoj put imao na smotrama kojima reditelj i glumci nisu mogli da prisustvuju, kao što je Venecija 2020, gde je film nagrađen.

“FEST vezujem za moje filmsko odrastanje i osećam se jako nostalgično”, prvi su utisci autora Ikića povodom njegovog prisustva na prestižnom filmskom festivalu.

“Moj film je svakako veoma neobičan i ne bih odmah mirne duše mogao znati kako će publika reagovati na njega, posebno ako u startu zna temu i sadržaj. Može nekog film da odbije, te onda neće ni ući u salu da ga gleda, dok oni koji uđu u bioskop, ili ne znaju šta da očekuju ili jednostavno nemaju očekivanja”, iskren je režiser, čiji je prvi film dugometražni dokumentarac “Tarot Srbija” o čuvenom Milanu Tarotu oduševio publiku festivala Beldocs 2010.

Drama slikana dokumentarističkim stilom pripoveda životnu priču o troje mladih u domu za decu ometenu u razvoju, među kojima se razvija ljubav, odnosno pravi ljubavni trougao.

Uloge tumače naturščici, odnosno pravi stanovnici tog doma Marijana Novakov, Valentino Zenuni i Tijana Marković, dok uloge vaspitača tumače jedini profesionalni glumci Goran Bogdan i Maruša Mejer.

Angažovanje autentičnih osoba da igraju u filmu reditelj je već koristio u svom prethodnom ostvarenju “Varvari” (2014), gde su u manjini bili profesionalni dramski umetnici kao Jasna Đuričić i Marina Vodeničar.

“Oaza” je film o oslobađanju, o velikoj ljudskoj potrebi da gospodari svojom slobodom, što nam je svima dato pri rođenju”, kaže scenarista i reditelj novog filma.

Dokumentaristička drama pripoveda priču o ljubavi, neskrivenim emocijama koje tek kasnije izlaze na videlo, što je bilo zanimljivo postići sa osobama koji nisu glumci.

O detaljnim pripremama za snimanje ostvarenja putem rada sa neprofesionalcima, Ikić ističe da ipak nije bilo improvizacije, već da je gotovo 100 posto izrečenih replika već napisano u scenariju.

Reditelj naglašava da su okolnosti odrastanja u domu sasvim drugačiji nego napolju i da su mu ti odnosi troje glavnih likova i pomogli da zamisli kako bi sve trebalo da izgleda u scenariju.

“Marijana, Valentino i Tijana imaju veliko međusobno poverenje, koje su odavno izgradili, imali su ga i na snimanju, a bilo je potrebno da ostvare i poverenje prema meni. Njima je bilo jako zanimljivo da sebe vide u karakterima nekih drugih ljudi, a da to nisu oni”, istakao je autor.

“Iako nisu profesionalci, znali su tokom snimanja da li su nešto uradili dobro ili ne, što je bilo fascinantno, imali su intuiciju ili jednostavno svoj privatni osećaj tokom realizacije”, zaključio je Ikić.

Producent Milan Stojanović je izrazio zadovoljstvo što se film prikazuje premijerno na FEST-u, gde će se konačno sresti publika i ekipa filma.

To nisu mogli da postignu na drugim smotrama, kao što je 77. Venecijanski filmski festival 2020, gde je “Oaza” odnela je nagradu „Evropa Sinemas Lejbl“ kao najbolji evropski film u programu „Dani autora“.

“Film zahvaljujući Veneciji već ima značajan publicitet, ali ovde je prava stvar da možemo da osetimo kako sala diše, u kom pravcu publika diše tokom gledanja filma”, podelio je utiske producent, koji je radio sa rediteljem i na “Varvarima”.

Objasnio je da će i troje aktera iz doma sada prvi put gledati film, jer tokom pandemije nisu izlazili duže od godinu dana iz Doma za decu ometenu u razvoju.

Producent je ispričao da je film kao mali i nezavisni mogao biti rađen i sa manje sredstava i ne sa toliko koproducenata, ali da on lično voli da se upusti u koprodukcije kada za to postoje mogućnosti.

Tako je osim Srbije, u proizvodnju “Oaze” odmah bila uključena Slovenija, onda Holandija, kasnije Bosna i Hercegovina i na kraju Francuska.

Stojanović se nada da će film ići u trku za srpsku kandidaturu nagrade Oskar.

“Samo se nadam da će kandidat biti zaista najbolji film te godine, a ne najpodobniji film u sivoj zoni”, zaključio je producent filma “Oaza”, koji će biti u redovnoj distribuciji i putovati na još mnoge festivale po svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.