U trendu

FEST: Svetska premijera domaćeg filma „Lihvar“

BEOGRAD – Domaći dugometražni igrani film „Lihvar“ debitanta Nemanje Ćeranića premijerno će biti prikazan večeras na sceni Kombank Dvorane u Glavnom takmičarskom programu 49. FEST-a, najavila je autorska i glumačka ekipa.

Nova krimi drama biće prikazana i sutra na istom mestu, kao i u Novom Sadu, pred samu završnicu festivala, dok će redovna distribucija ostvarenja krenuti od 20. maja.

Reditelj je istakao da nema tremu pred svetsku premijeru svog filma, koji je snimljen za samo 14 dana, ali da ima ogromno uzbuđenje što se mu se prvi film nalazi na FEST-u.

Filmska priča prati junaka Mundira, lokalnog zelenaša, bivšeg boksera, koji se uvek drži svog kodeksa da mu niko nikada ne ostaje dužan i nikome on ne bude dužan.

Flma „Lihvar“ (ili „zelenaš“) prati jedan dan u životu protagoniste u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do ostvarenja sna.

„Želja Mundira jeste da se promeni i on teži ka tome, ali okolnosti mu to ne dozvoljavaju“, opisao je Ćeranić, inače diplomirani montažer, ukratko suštinu filma.

„Junak se nalazi negde između zakona i bezakonja, a put ga vodi na tu drugu stranu. Inače mi je taj svet zelenaša veoma blizak, zato mi je bilo lakše da pravim film o nečemu što poznajem“, objasnio je autor koji je nedavno bio u timu reditelja za TV serije „Grupa“ i „Švindleri“.

Glavnog junaka Mundira tumači naturščik Dušan Petković, koji je već igrao u kratkim filmovima Ćeranića, a upoznali su se pre 15 godina.

“Dušan je bio moj kondicioni trener u košarkaskom klubu. Njegova pojava, fotogeničnost i habitus doprinel su da film ima još veću autentičnost. Upravo se on bavio tim poslom zelenaša, ali je izašao iz toga pre 10 godina“, otkrio je zanimljivu pojedinost montažer i reditelj.

Na neki način je ovo omaž njemu, kaže i dodaje da je sama priča u stvari fikcija, ali da predstavlja taj svet lihvara koji je njemu blizak, a Dušan mu je nekada pripadao.

Sve traženiji glumac Jovo Maksić (serije “Kosti”, “Tajne vinove loze”) tumači inspektora u “Lihvaru”, koji je na granici korupcije, a za likove u filmu kaže da niko od njih nije crn ni beo.

“Policajci u toj sivoj zoni imaju još malo morala ili moralne svesti, posebno kada im lična egzistencija bude dovedena u pitanje”, opisao je Maksić.

Glumac Strahinja Blažić kaže da je njegov lik Mundira „tih, miran, povučen, ali iz te introvertnostii izbija mrak koji se pretvara u ekstrovertnost“.

Dramski umetnik Zlatan Vidović, inače član Narodnog pozorišta u Banja Luci, igra veoma problematičnog anti-junaka.

“Svaki živ čovek se može odbraniti, pa tako i moj veoma višeslojan lik u ovom filmu”, istakao je Vidović.

Glumac je uporedio film i svoj karakter sa romanom “Zločin i kazna” Dostojevskog, dok mu izreka “Cilj opravdava sredstvo” Nikola Makijavelija donekle definiše film.

Producent “Lihvara” rođeni brat reditelja Aljoša Ćeranić podsetio je na neverovatnu činjenicu da je film snimljen za samo 14 dana, uz ogromnu pomoć njihovog rodnog grada Inđije gde je projekat u celini i sniman.

Zapravo, proces je počeo neslavno, taman kada je izbila pandemija u martu 2020, i nakon svega jednog dana snimanja, morali su sve da obustave.

Onda su nastavili kada se stišala pandemija, odnosno prvi talas, jer je došlo do popuštanja mera u maju, i snimanje je završeno za dve nedelje.

U “Lihvaru” još igraju Branko Vidaković, Milica Grujičić, Miloš Milaković, Mladen Andrejević, Ivan Đorđević, Aleksandar Đurica, Tatjana Vančelovski.

U utorak 18. maja film će imati svečanu premijeru u Inđiji, rodnom gradu braće Ćeranić, a već narednog dana gledaće ga publika u Nišu.

Premijera u Kragujevcu je zakazana je za 20. maj, kada film i zvanično počinje sa prikazivanjem u bioskopima širom Srbije i regiona, a u distribuciji kuće Art Vista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.