U trendu

Festival Mirdita počinje danas u Prištini

PRIŠTINA – Festival “Mirdita, dobar dan!“ počinje danas u Prištini, i predstaviće do 16. oktobra modernu umetničku, kulturnu i društvenu scenu Srbije, uz besplatan ulaz za posetioce, najavili su organizatori.

Osmo izdanje festivala večeras u prištinskom „Kinu Armata“ otvara film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld, koji govori o žrtvama silovanja, o počinicima seksualnog nasilja i o trnovitom putu progovaranja o nasilju i procesu zaceljenja.

Prvo veče festivala obeležiće i nastup dreg kraljica iz Beograda Loakin i Rubela Feminin, uz pratnju Didžej Jovijah.

Drugog festivalskog dana prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija: Bogdan Bogdanović“ autora Škeljzena Gašija, nakon čega će biti održana i debata „Ko je druga Srbija?“ u Atelje hali Palate omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”).

Kako je najavljeno, prištinsku publiku 15. oktobra očekuje i koncert “Pavana and more” pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić u Crvenoj dvorani Palate.

Poslednjeg dana „Mirdite“ u Galeriji Umetničkog fakulteta biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, koju će u Palati omladine i sporta pratiti otvaranje istoimene izložbe fotografa Hrvoja Polana i debata “Kultura kao političko oruđe”.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ 16. oktobra zatvara film “Teret” reditelja Ognjena Glavonića u „Kinu Armata“.

„U okviru festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama…“, najavljuju organizatori.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan!” je glumac Bekim Fehmiju (1936-2010) „koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu“.

Festival organizuju Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.