U trendu

Festival „Teatar u Tvrđavi” od sutra do 5. jula u Smederevu

SMEDEREVO – Pozorišni festival “Teatar u Tvrđavi” po deveti put će biti otvoren sutra i trajaće do 5. jula pod zidinama malog grada Smederevske tvrđave, najavila je direkcija manifestacije.

Festival u Smederevu će ugostiti mnoge posetioce koji će na otvorenom pratiti presek aktuelne pozorišne sezone u Srbiji, a predstava “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Aleksandre Kovačević, će otvoriti smotru.

Projekat je nastao u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta i bavi se problemom porodičnog nasilja. Poznata verzija u režiji samog autora Bobana Skerlića se igra već sedam godina u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP).

U petak, 1. juna na repertoaru je delo ,,Plastelin“ Vasilija Sigareva u režiji Marka Torlakovića, u produkciji BDP-a, dok je subota, 2. jul, rezervisana za predstavu ,,Zaboravljene“ Zorke Novaković, u režiji Marije Milenković, iz Teatra Vuk, u koprodukciji “Beo arta” i “Jugo scene”.

Četvrtog dana festivala (03.07.) ansambl Narodnog pozorišta ,,Sterija“ iz Vršca će odigrati komad ,,Falstaf – Vesele žene vinzdorske” Vilijema Šekspira, u režiji Darijana Mihajlovića.

Nagrađivana predstava ,,Upotreba čoveka“ prema istoimenom romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, biće na programu 4. jula.

Projekat je nastao u koprodukcijifestivala “Novi tvrđava teatar”, Grada teatra Budva, Novosadskog pozorišta, i East West Centra Sarajevo, i predstava je pobedila na nedavno završenom glumačkom festivalu “Bucini dani” u Aleksandrovcu.

Poslednji dan festivala 5. jul biće u znaku programa za posetioce svih uzrasta: u 19 časova najmlađi će gledati predstavu ,,Legenda o hrabrosti“ u produkciji trupe “Čiča Mičino pozorište”, u režiji Mateje Popovića, da bi od 21 čas ovogodišnji festival Teatar u Tvrđavi zatvorio koncert ,,Muzički spust Dunavom“ Zemunskog kamernog orkestra, pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.