U trendu

Festival u čast Isidore Žebeljan u Kolarcu

BEOGRAD – Kolarčeva zadužbina saopštila je danas da će festivalom „Isidori u čast“, koji će 25. i 26. septembra okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike, obeležiti prvu godišnjicu od smrti kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020).

„Festival će obuhvatiti predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenje njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji“, kaže se u saopštenju.

Iz Kolarčeve zadužbine su najavili da će među umetnicima koji učestvuju na festivalu biti holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland, za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar ‘Tri čudne ljubavi’, i čelistkinja Maja Bogdanović.

Kako je najavljeno, prvog dana festivala (18:00) u Kolarcu biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Žebeljan „Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna“, u izdanju Akademske knjige, nastupom članova Žebeljan ansambla, a govoriće Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu 25. septembra (20:00) biće održan koncert solističke i kamerne muzike „Isidora intimno“, sa delima Žebeljan koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, među kojima je kompozicija za gitaru iz 1999. godine koju je kompozitorka posvetila sinu Petru.

Drugog dana festivala (20:00) u Kolarcu je koncert „Isidora moćno“ u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja dovršena kompozicija Žebeljan „Gajdaški vitraž“, koja je omaž banatskim pejzažima i muzici, kao i kompozitorkinom detinjstvu.

Festival „Isidori u čast“ organizuje Kolarčeva zadužbina uz podršku Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.