U trendu

Film Stefana Arsenijevića najbolji na Berlinskom festivalu

Na upravo završenom Berlinskom filmskom festivalu prvu nagradu u kategoriji kratkog igranog filma dobilo je ostvarenje mladog beogradskog reditelja Stefana Arsenijevića „(A)torzija“. Za ovu kategoriju festivalskog programa bilo je prijavljeno čak 700 filmova iz čitavog sveta, a samo 20 ostvarenja je izdvojeno i prikazano u zvaničnoj selekciji.

Projekcija filma mladog reditelja bila je pred prepunom salom, a po završetku je usledio dug i gromoglasan aplauz. Tako snažan utisak film je očigledno ostavio i na žiri, pa je i ovenčan nagradom „Zlatni medved“. Ubrzo zatim, kvalitet filma potvrđen je i nagradom UIP, koju dodeljuje Evropska akademija za film, ocenivši ovo ostvarenje kao najbolji kratkometražni film u svim festivalskim kategorijama. Ova nagrada je i te kako značajna, jer se njome nagrađeni filmovi automatski nominuju za evropskog „Oskara“, nagradu Feliks.

Stefanu Arsenijeviću, studentu filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu ovo nije prva filmska nagrada; i njegovi raniji filmovi („Šljiva“, „Čekajući smak sveta“, „Noćni portir“, „Autsajder“, „Beogradski zvuk“) nagrađivani su na domaćim i stranim festivalima. Ovaj najnoviji i najveći uspeh mladi autor postigao je filmom koji je snimljen u slovenačkoj produkciji, po scenariju Sarajlije Abdulaha Sidrana, i sa glumcem Davorom Janjićem (na slici) u glavnoj ulozi.

Radnja filma u kome je učestovala „šarena“ ekipa sa prostora bivše Jugoslavije dešava se za vreme rata u Sarajevu. Sarajevski hor čeka na red da prođe podzemnim tunelom, kako bi izašao iz Sarajeva i otputovao na koncert u Pariz. Dirigent hora (Davor Janjić) je diplomirani veterinar bez ikakvog radnog iskustva, a njegov prvi pacijent biće krava koja se u blizini porađa. Plod se uvrnuo u utrobi, pa je potrebno da neko spase majku i tele. Pošto krava trpi velike bolove, spasonsona ideja je da joj se nešto otpeva kako bi se opustila. Naredba da se prođe kroz tunel stiže, ali hor odlučuje da ostane i otpeva „Agnus dei“. Muzika zaista deluje blagotvorno i tele je rođeno.

Očigledno je da je univezalna poruka uzbudila i žiri i publiku, koja je ovacijama pozvala reditelja na scenu. Zaglušujućim aplauzom pozdravljena je i njegova izjava da film objedinjuje umetnike sa prostora bivše države i da je u prirodi filma da obnavlja pokidane veze. Fantastičan uspeh naših studenata u inostranstvu kao da postaje pravilo: u septembru 2002. godine još jedan student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu osvojio je prestižnu svetsku nagradu. Čitajte o tome u članku:

  • Košmar jednog drveta iz Beograda oduševio žiri jednog festivala u Palermu

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.