U trendu

„Galeb“ u Beogradu

Na novootvorenoj sceni JDP-a premijera za premijerom. Jedno od naših najpoznatijih pozorišta koristi poslednje dane letnje sezone ne bi li publici ponudilo što raznovrsniji repertoar. Najnovije osveženje je predstava „Galeb“ u režiji Slobodana Unkovskog.

U svojoj dugačkoj rediteljskoj karijeri Unkovski se prvi put susreće sa problematikom Čehovljevih tekstova. Sto godina pošto je napisan, „Galeb“ se još uvek čita kao radost izlaska iz veka i rezimiranje izneverenih nada ispod kojih su ljudi nevoljno podvukli crtu na kraju. S obzirom na sve užase koje smo preživeli, razumljivo je da se novi „Galeb“ čita sa novim nadama, novom veselošću.

Glumačka podela je vrhunska. Ekipu predvodi Vladica Milosavljević, koja se pojavljuje u ulozi Arkadine, Trepljeva tumači Nikola Đuričko, a Ninu Zarečnu Nataša Šolak. Pored njih, tu su i velikan srpske scene Ljuba Tadić, Dragan Mićanović, Voja Brajović, Boda Ninković, Milica Mihajlović, Ljiljana Međeši i Dubravko Jovanović. Mala je verovatnoća da će pored ovakvog ansambla neko moći da ostane ravnodušan.

Ovaj uzbudljivi tekst koji se bavi smislom ljudske egzistencije i egzistencije umetnosti bio je pravi izazov čak i za reditelja koji ima toliko iskustva. Unkovski je dosad režirao preko stotinu predstava i konačno je odlučio da se uhvati u koštac sa tekstom koji važi za jedan od najnezgodnijih budući da se ni u jednoj teoriji drame ne može pronaći o čemu se u „Galebu“ zapravo radi. To je verovatno misterija koja ga održava toliko aktuelnim u svakom trenutku, vanvremenskim, neuhvatljivim.

Pravi je izazov suočiti se sa takvim delom, naći mu temu i artikulisati je. To barem dosad za Unkovskog nije predstavljalo problem. Beogradska publika svakako se seća njegove predstave „Pozorišne iluzije“, a „Bure baruta“ danas je već klasik koji se iz sezone u sezonu igra pred uvek punom salom. To su predstave koje korespondiraju sa publikom na jedan direktan način, pa je i u „Galebu“ sprovođen isti postupak. Predstava prebacuje rampu, publika razume i prati probleme koji opsedaju Čehovljeve junake.

Ukoliko volite klasiku, ukoliko vas zanima kako izgleda nova verzija jednog starog teksta – onda svakako morate pogledati predstavu koja nudi oslobađanje neke drugačije energije, nove energije, energije lepog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.