U trendu

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović u Uneskovom kalendaru

BEOGRAD – Izvršni savet Uneska usvojio je danas preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama, među kojima je i obeležavanje 150. godišnjice rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija je predložila obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske.

„Srbija je zahvalna što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine“, izjavila je ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

Kako se navodi, osnova projekta proslave 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista, kao načina za promociju „univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira“.

Dodaje se i da je fokus na predstavljanju i valorizaciji umetničkog doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.