U trendu

Gran pri za film „Heroji radničke klase“ u Rusiji

IVANOV – U čast čuvenog ruskog i evropskog sineaste Andreja Tarkovskog (1932-1986) u Ivanovu u Rusiji održava se Međunarodni filmski festival „Zerkalo“ (Ogledalo) na kojem je srpski celovečernji igrani film „Heroji radničke klase“ u režiji Miloša Pušića upravo osvojio Gran pri.

Film nastao uz podršku Filmskog centra Srbije premijerno je prikazan zimus u programu prestižnog Berlinskog festivala, a premijeru u Srbiji imao je na jubilarnom 50. FEST-u.

Film „Heroji radničke klase“ nastao je pod okriljem Pušićeve produkcijske kuće „Altertise“, a na scenariju su, pored producenta i reditelja Pušića („Jesen u mojoj ulici“ i „Odumiranje“), radili njegovi vereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

U ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski.

Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Priča filma prati Lidiju (Jasna Đuričić) koja radi za kontroverznog građevinskog investitora.

Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Pored Jasne Đuričić, u Pušićevim „Herojima radničke klase“ glume i: Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

Film je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar