U trendu

Grobnica za Borisa Davidoviča u Novosadskom pozorištu 9. juna

Novosadsko pozorište (Ujvideki szinhaz) započelo je probe za novu premijeru u ovogodišnjoj sezoni, predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča“ koju režira makedonski reditelj Aleksandar Popovski, najavljeno je danas.

Premijera predstave zakazana je za 9. jun, tekst Danila Kiša dramatizovao je Erne Verebeš, a medju glavnim glumcima su Gabriela Crnković, Emina Elor, Silvia Križan, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Gabor Pongo i Zoltan Širmera.

Reditelj Popovski rekao je uoči početka proba, da želi da „Grobnicom za Borisa Davidoviča“ u publici pobudi „želju za pravdoljubivošću“.

„Nećemo da se deremo na publiku. Na nju se svi već dovoljno deru… Tražimo atom, zatureni atom želje za pravdoljubivošću, atom ljudskosti… Jer on nas drži ljudima. On našu biografiju čini našom“, rekao je Popovski.

Predstava će osvetliti pitanje „koliko je danas moguće proći kroz svet, a ne okaljati se, da na mojim čizmama ne bude blata“.

Dramaturg Erne Verebeš kazao je da će predstava tragati i za odgovorom na pitanje „Ko je Boris Davidovič?“.

„On je i svako, i niko. Taman kad pomisliš da si ga uhvatio i prepoznao, ispostavi se da on nije taj. A revolucija teče… Žarko sam želeo da na kraju spoznam kako izgleda taj lik, ali nisam uspeo u tome“, kazao je Verebeš.

Premijerno izvodjenje Kišove „Grobnice za Borisa Davidoviča“ u Novosadskom pozorištu biće 9. juna, na Velikoj sceni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.