U trendu

Handkeov „Golmanov strah od penala“ uskoro u knjižarama

BEOGRAD – Nakon romana „Veliki pad“ Nobelovca Petera Handkea, u knjižarama će se naći i njegov roman „Golmanov strah od penala“ iz 1970. godine o nekoliko dana života bivšeg golmana Jozefa Bloha.

Bloh ostaje bez posla na gradilištu, luta Bečom, provodi dane odlazeći u bioskop, čitajući novine, telefonirajući, a onda bez ikakvog jasnog motiva ubija bioskopsku blagajnicu sa kojom je prethodno proveo noć i odlazi autobusom u pogranično područje.

Umišlja da ga ljudi prate, špijuniraju, igraju se s njim, čudno se ponašaju, čudne stvari govore, a kao golman pred igračem koji izvodi penal, Bloh u grčevitom strahu pokušava da protumači pokrete protivnika i odbrani udarac.

Handke majstorski opisuje očaj pojedinca, njegovu izgubljenost u savremenom svetu, depresiju i jezu Europe i malograđanske austrijske provincije.

Sve nijanse straha pred samim sobom i svojom okolinom razotkrivaju se pred čitaocem kroz Handkeov osobeni stil, a koncentracija na jezik, na odnos jezika i stvarnosti, temeljno je svojstvo njegove literature.

„Golmanov strah od penala“ sa odličnim pogovorom prevoditeljke Drinke Gojković može se pronaći od 5. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.