U trendu

Hit krimić

Naši čitaoci imaće priliku da se prvi put upoznaju sa najčitanijim evropskim piscem krimi romana koji ujedno predstavljaju i oštru kritiku savremenog društva.

Premda je ime švedskog pisca Heninga Mankela našoj čitalačkoj publici potpuno nepoznato, za sve ljubitelje krimi priča, i to onih vrhunskih, njegov roman „Ubice bez lica“ biće pravo uživanje. Serijom knjiga u kojima je glavni junak inspektor Kurt Vilander – ovaj autor ne samo što je osvojio prva mesta na listi bestselera u Švedskoj već je postao i najčitaniji pisac kriminalističkog žanra u Evropi.

Njegova dela, po kojima su snimljeni televizijski filmovi, opisuju ne samo brutalna ubistva već i raspad kulture koja ustupa mesto rasizmu, ksenofobiji i paranoidnom strahu. Knjiga bi, stoga, kod nas mogla da bude dobro primljena ako ni zbog čega drugog makar zbog atmosfere kojom je obavijena.

Sve počinje 8. januara 1990. godine, kada stari farmer jednog malog grada svoje prve komšije, Mariju i Johanesa Levgrana, pronalazi brutalno pretučene. Johanes je već mrtav, dok njegova žena, umirući pred očima farmera, uspeva da izgovori samo jednu reč: stranac.

Za istragu biva zadužen lokalni policajac, inspektor Kurt Valander, koji ima nesrećan lični život pošto ga je žena napustila. Kao dobar i uporan profesionalac, on polako slaže kockice ovog neobičnog slučaja suočavajući se pri tom sa erupcijom netrpeljivosti i nasilništva prema strancima, kao i sa tvrdoglavim, ali vrlo atraktivnim, okružnim tužiocem – ženom. I mada zaplet zvuči kao kliše, i mada glavni junak podseća na sve inspektore i detektive sa kojima ste se ranije susretali čitajući krimi literaturu – ova knjiga ipak predstavlja svojevrsno iznenađenje.

Hening Mankel inače je izuzetno cenjen i kao autor romana za decu i omladinu za koje je dobio mnogobrojne nagrade, a postao je i jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u Švedskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.