U trendu

Internet i Pravoslavlje 2

Nastavljajući priču o Pravoslavlju i Internetu, danas ćemo vam predstaviti jedan minijaturni segment iz bogatstva koje ruski Internet po ovom pitanju nudi.

Zvanični sajt ruske crkve (www.russian-orthodox-church.org.yu) onakav je kakva je i Rusija – pomalo trom i vizuelno anahron, ali istovremeno toržestven, impozantan u svojoj veličini i zadivljujuć u svojoj razgranatosti. Odlično polazište za pregledanje ovog aspekta ruske Mreže može biti i iscrpan pravoslavni portal Pravoslavie vъ Internete (http://orthodox.tstu.ru/search), kao i Rossiя Pravoslavnaя (www.orthodoxy.ru), koja obuhvata popis tematski razvrstanih sajtova (hramovi, manastiri, pravoslavne organizacije, izdavaštvo…) i konferencijskih grupa. Posebno bismo izdvojili dva vizuelno neugledna, ali po sadržaju fascinantna i izuzetno korisna e-mesta: Troparion (troparion.narod.ru), na kom možete naći sve pravoslavne tropare (vrsta svečane molitvene crkvene pesme posvećena svecu ili prazniku čija se uspomena slavi određenog dana) na crkvenoslovenskom, pa dakle i one posvećene svecima koji se u pravoslavnim srpskim porodicama proslavljaju kao Krsno ime; drugi sajt je ruski pravoslavni crkveni kalendar, na kom, pored samog kalendara (www.days.ru), možete pregledati i obiman izbor reprodukcija ruskih ikona sa izobraženim najpoznatijim svecima i praznicima. O staroruskom živopisu mnogo se može saznati i na www.icon.orthodoxy.ru, kao i čitavom izobilju drugih sajtova koji se bave ovom tematikom – za žaljenje je što na domaćem Internetu nema nijednog sajta koji bi se sa ovakvom ozbiljnošću i predanošću bavio srednjovekovnim, baroknim ili savremenim srpskim živopisom.

Ako želite crkveni kalendar za Windows koji će vam uvek biti dostupan iz System Tray-a, možete ga preuzeti sa http://www.liturgy.mrezha.ru/klnd32. Ovaj izuzetan programčić daje vam mogućnosti da pregledate svetitelje vezane za tekući, jučerašnji i sutrašnji dan ili bilo koji drugi dan u godini, a posebno je dat i pregled pokretnih praznika vaskršnjeg ciklusa za razdoblje 1900–2100. Svi datumi su dati po gregorijanskom i julijanskom kalendaru (po izboru), a hvale vredna je činjenica da je obuhvaćen i srpski kalendar, tako da su svi naši važniji svetitelji tu.

Najzad, spomenuli bismo i sveslovenski mrežni projekat Jelisaveta (elisaveta.hypermart.net), koji nastoji da iskoristi mogućnosti savremenih tehnologija i posredstvom Interneta poveže sve zainteresovane stručnjake iz slovenskih zemalja na plemenitom i važnom zadatku standardizacije i digitalizacije crkvenoslovenskog prevoda Svetog pisma. Na sajtu možete naći i link ka srpskoj podružnici ovog projekta.

Priču o pravoslavnom Internetu smo ovim, naravno, tek načeli. Pravoslavnih resursa na Internetu ima nebrojeno i oni rečito svedoče o nemerljivom doprinosu koji su hrišćanska crkva i vizantijski civilizacijski krug kao njeno najautentičnije materijalno ispoljenje dali čovečanstvu. Koji god vas razlozi vodili – puka radoznalost, proširivanje obrazovanja, profesionalno zanimanje za religiju, istoriju crkve i živopis ili pak želja da se napojite živom vodom ljubavi i mudrosti izgrađivane vekovima kroz monaštvo, podvizavanje i čuvanje svetootačkog predanja – nikako nemojte propustiti ovaj izuzetno podsticajan i za duhovno uzrastanje koristan segment svetske Mreže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.