U trendu

Iz Belorusije stiže „Karenjina“ na scenu Madlenianuma

BEOGRAD – Pozorišni projekat „TriTformaT“, u saradnji sa Predsedničkim orkestrom Republike Belorusije, 12. septembra od 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma predstavlja muzičku dramu „Karenjina“ rađenu po poznatom romanu velikog ruskog pisca Lava Tolstoja, najavili su iz Madlenianuma.

Mlada ruska rediteljka Tatjana Sambuk je zajedno sa kompozitorkom Darjom Garbuznjak napravila muzički komad po čuvenom klasiku, zaodenuvši ga u savremenu i potresnu ljubavnu priču, u muzičkom aranžmanu Zaslužnog kolektiva Republike Belorusije – Predsedničkog orkestra Republike Belorusije.

Predstavu izvodi beloruski pozorišni projekat TriTformaT, na čijem je čelu poznata beloruska glumica Vera Poljakova-Makej.

Ovaj eksperimentalni projekat je svoju premijeru imao u Minsku u Belorusiji, krajem 2021. godine. Predstava se titluje na srpski jezik.

Predstave Tatjane Sambuk u pozorišnom projektu „TriTformaT“ iznenađuju svojim modernim osvrtom na klasiku.

I ovde, u ovoj produkciji, junaci su obični ljudi našeg vremena: nose kožne jakne i patike, slučaju Lejdi Gagu i jedu burgere.

Ljubavni problemi su bezvremeni, zato gledaoce čeka večna tu?na priča o krhkosti ljubavi i nemogućnosti čoveka da vlada sobom, kada osećanja prevladaju.
Roman Lava Tolstoja Ana Karenjina već dugo godina inspiriše majstore scene i ekrana iz celog sveta na najsmelije eksperimente.

Ni ova, beloruska produkcija, nije izuzetak. Dovoljno je reći da Karenjin u toku razvoja događaja jede hamburger iz američkog restorana, Kiti, Stiva i Ljevin liče na hipstere, a Doli podseća na junakinju modernih televizijskih talk-show emisija.

Vronski se pojavljuje pred publikom u kožnoj jakni i patikama u liku rokera, dopunjujući sliku izvođenjem pesme Lejdi Gage.

Na sceni peva i Karenjina, čiju je unutrašnju muku i cepanje ličnosti veoma precizno prenela rukovodilac projekta, glumica Vera Poljakova, koja je vodeća beloruska pozorišna i filmska glumica, pevačica i TV voditeljka.

„Ova predstava govori o nama samima, o savremenim ljudima, o porodičnim vrednostima i o tome kako se zbog nekontrolisanih osećanja lako može uništiti porodica. Posle našeg nastupa, gledaocima nije žao Karenjine, ona je kažnjena što je između porodice i strasti izabrala ovo drugo. Pubila na kraju predstave žali dete i Karenjina“, smatra glumica.

Kao kompozitor u ovoj produkciji nastupila je Moskovljanka Darja Garbuznjak, a muzičari Predsedničkog orkestra Republike Belorusije postali su njeni punopravni koautori.

Karenjina je već treći zajednički projekat popularne minske trupe i talentovane mlade ruske rediteljke Tatjane Sambuk: ranije su već kreirali predstaveTri sestre i Kneginjica Meri.

U predstavi igraju poznati pozorišni i filmski glumci: Zaslužna umetnica RB Vera Poljakova, Zaslužni umetnik RB Aleksandar Timoškin, Dmitri Egorov, Alesja Puhova, Jurij Baranov, Dmitri Klimovič, Margarita Kiselite, Gleb Rakitin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.