U trendu

Izdavačka kuća “Booka” objavila pet novih romana

BEOGRAD – Izdavačka kuća Booka iz Beograda je u poslednjiujh nekoliko meseci objavila pet novih romana – “Zemljani”, “Polje”, “Vraćena”, “Joga” i “Sjaj”.

Početkom septembra je izašao roman “Polje” nemačkog pisca Roberta Zetalera, autora bestselera ”Trafikant” i “Čitav život”.

Novi roman je svojevrsni omaž američkom pesniku Edgaru Liju Mastersu i njegovom delu “Antologija Spun Rivera”.

Robert Zetaler se kroz karijeru ostvario kao pisac, scenarista i glumac, a rođen je u Beču 1966. godine. Završio je školu glume u Narodnom pozorištu u Beču i glumio u teatru, TV serijama i filmovima, autor je sedam romana i dobitnik nekoliko nagrada kao književnik i scenarista.

Dela su mu prevedena na više od 40 jezika i adaptirana za film i pozorište.

Pored pisanja, Zetaler je nastavio i da glumi, a jedna od zapaženijih uloga mu je u filmu “Mladost” (2015) Paola Sorentina.

Krajem septembra izdavačka kuća Booka objavila je emotivan i težak roman “Vraćena” (2017) italijanske spisateljice Donatele di Pjetrantonio.

Samo u Italiji je prodat u 200.000 primeraka, a preveden je na više od 25 jezika.

Delo “Vraćena” govori napuštanju i ljubavi, o emotivnom previranju i sazrevanju, kao i o klasnoj nejednakosti.

Glavnu junakinju romana, neimenovanu 13-godišnjakinju, žena za koju je verovala da joj je majka, bez ikakvog objašnjenja, vraća biološkoj porodici.

Roman je osvojio je prestižnu italijansku književnih nagradu “Kampijelo”, a nastavak je objavljen u vidu dela “Borgo Sud” (2020), koji donosi priču o životu i povezanosti dve sestre.

Početkom oktobra objavljen je “Sjaj”, debitantski roman mlade američke spisateljice Rejven Lejlani (31), koji je postao hit prvo u SAD, a zatim i širom sveta.

Roman prati Idi, mladu Afroamerikanku koja radi slabo plaćen posao u izdavaštvu, a želi da se bavi slikarstvom, izgubljena u odnosima sa muškarcima.

Ona započinje vezu sa oženjenim belcem, čija žena ne samo da zna za aferu već je i njen deo.
Početkom novembra pred čitalačkom publikom se pojavio roman “Joga” francuskog pisca Emanuela Karera, koji je samo u Francuskoj prodat u više od 200.000 primeraka.

Pisac rodom iz Pariza, pored književnosti, bavio se novinarstvom, pisanjem scenarija i filmskom režijom.

U “Jogi” pisac govori o svom silasku u pakao depresije, lečenju elektro-šokovima, terorizmu, migrantskoj krizi, književnosti, muzici, prijateljstvu i emotivnim vezama, kao i jogi, kojom se bavi 30 godina.

Nekoliko njegovih knjiga adaptirano je za film, a sam Karer režirao je filmsku adaptaciju svoje novele “Brkovi”.

Peti roman kuće “Booka” je do sada poslednja knjiga jedne od najznačajnijih japanskih autorki nove generacije Sajake Murate – “Zemljani” (2018).

Ovo je priča o devojčici Nacuki čije detinjstvo je obeleženo traumama od kojih beži u svet mašte u kome su ona i njen rođak vanzemaljci.

Kao odrasla udaje se za muškarca koji ulazi u brak da bi zadovoljio porodicu, bez interesovanja za intimu ili romantiku, a ona čini isto.

Zajedno postaju ubeđeni da su vanzemaljci, dok društvo vide kao fabriku za proizvodnju beba.

U ovom uznemirujućem i šokantnom romanu sa nepredvidljivim raspletom, spisateljica preispituje društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu.

Murata (1979) je napisala 11 romana i za njih u Japanu je dobila sve najznačajnije nagrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.