U trendu

Izložba „Antinomije autonomije“ u „Cvijeti Zuzorić“ (FOTO/VIDEO)

Autonomija umetnosti i uloga umetnika danas u društvu jeste tema medjunarodne izložbe „Antinomije autonomije“ Udruženja likovnih umetnika Srbije koja je do sredine oktobra otvorena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Kustos izložbe Vladan Jeremić objašnjava da je izložba zamišljena tako da dovede umetnike ne samo iz Srbije nego i umetnike iz regiona i sveta, pa su tako izloženi radovi umetnika iz Makedonije, Hrvatske, Rusije, Francuske, pa čak i iz Argentine.

„Mislim da će ova medjunarodna izložba biti jako zanimljiva za beogradsku publiku. Ova izložba je veoma važna za naše Udruženje likovnih umetnika Srbije zato što ona dovodi u pitanje status umetnika, koja je funkcija umetnika danas u srpskom društvu i na neki način i u svetu, i koje su to sve krize koje doživljava naša branša – radnici u kulturi, umetnici u kontekstu svega ovoga što se dešava. To je, pre svega, pandemijska kriza, nemogućnost za izlaganja, za putovanja, za onaj rad koji smo imali pre nego što se desila pandemija“, rekao je Jeremić.

Izložba koja nam donosi radove 44 autora i grupa, takodje problematizuje pitanje publike i samog značenja umetničkog stvaralaštva.

„Na izložbi su predstavljena četiri različita segmenta. Jedan problematizuje upravo pitanja statusa samostalnih umetnika u Srbiji, koje su njihove perspektive u ovoj situaciji u kojoj živimo. Drugi se bavi pitanjima umetničke forme, na koji način se ta forma dovodi u pitanje. Imamo istorijske primere konceptualne umetnosti poput Borisa Demura, legendarnog hrvatskog konceptualnog umetnika, čiji se rad prvi put pokazuje ovde u ULUS-u. Ili umetnika koji iz romske perspektive stvara slike, velika ulja na platnu koja postavljaju pitanje koliko je istorija umetnosti koju poznajemo tačna i ko je zapravo iz Indije doneo boje i uopšte umetnost u Evropu.“

Kako ističe Vadan Jeremić, očekuje se da će izložba sa pratećim programom poput performansa i predavanja, ne samo postaviti neka pitanja već će i pružiti odgovore.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.