U trendu

Izložba Ivana Gračnera u prostoru BW Experience

BEOGRAD – Samostalna izložba skulptura i objekata Ivana Gračnera „Tihi vulkan Balkana“ biće otvorena 13. januara u 19 časova u prostoru BW Experience (galerija Progres) u saradnji sa Galerijom ŠTAB.

Beogradska publika imaće priliku da vidi skulpture i objekte nastale od 2015. godine do danas, a specijalni gost na otvaranju izložbe biće Teodor Lorenčič, poslednji pesnik Jugoslavije, koji će recitovati stihove iz svojih pesama.

Istoričarka umetnosti Ksenija Marinković, govoreći o delu Ivana Gračnara istakla je da ono spaja „autentičan slovenski arhetip sa estetikom univerzalnog jezika savremene umetnosti.“

„U njegovom radu prepoznajem rezon podneblja koje kroz borbu pronalazi meru i ravnotežu i ostvaruje dekadentnu eleganciju. Pri obradi drveta trudi se da poštuje prirodu, da svojim naumom ne poremeti organsku strukturu. Zbog toga njegove skulpture deluju vitalno i pulsiraju životom. Gračner koristi autohtone vrste drveta i time produbljuje simbolički značaj veze sa lokalnim prostorom“, objašnjava Marinkovićeva.

Drvo i metal, topli i hladni materijal, prisutni su dvostruko u umetnikovim delima, a na ovoj izložbi prisutne su skulpture iz različitih faza stvaralaštva.

„Tihi vulkan Balkana“ će trajati do 27. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.