U trendu

Izložba „Mileni Pavlović Barili“ od danas u Nišu

NIŠ – Izložba pod nazivom „Milena Pavlović Barili“ biće svečano otvorena danas u Galeriji „Sinagoga“ u Narodnom muzeju Niš, saopštila je ta ustanova.

Autorka nove postavke je istoričarka umetnosti Violeta Tomić, viša kustoskinja Fondacije Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barilli u Požarevcu.

Projekat predstavlja kolekciju umetničkih dela čuvene Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih slikarki četvrte decenije 20. veka u Evropi i obuhvata presek umetničkog opusa od 1924. do 1945. godine.

Izložba ima dva dela, slikarski obuhvata radove iz ranog perioda kojim se završava njeno školovanje do 1928. godine, kao i dela „linearnog perioda“ (1931 – 1936), kada se potpuno okreće svetu između sna i jave, univerzuma nadrealnog i metafizičkog.

Niška publika će moći da vidi i remek delo „Autoportret sa velom“ (1939), koji predstavlja na neki način autobiografiju.

U drugom delu izložbe su radovi u oblasti primenjene umetnosti – modne kreacije i ilustracije, kao i haljine izrađene po idejnim rešenjima iz zbirke Galerije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, rodnom gradu umetnice.

Milena je rođena 5. novembra 1909. godine kao jedino dete u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija.

Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, ljude i prirodu koji su je okruživali: „Mladić u plavoj košulji“, „Gradištanski svirači“, „Portret Branke Jocić“, „Portret majke sa zelenim šalom“, ali i za filmske zvezde.

Inspirisana filmskim glamurom ona je slikala Žozefinu Bejker, Egipatsku igračicu, Barok, gde je naslikala Rudolfa Valentina kao vojvodu od Šartra u filmu „Gospodin Bokair“.

Kasnije će doživeti uspeh u Rimskoj umetničkoj galeriji (oktobra 1932), čijem su otvaranju prisustvovali najpoznatija imena iz sveta umetnosti, političari, ljudi iz visokog društva.

Milena je iznenada preminula od srca 6. marta 1945. godine u Njujorku.

Galerija Sinagoga je otvorena svakog dana od utorka do petka, vikendom radi skraćeno, dok je ponedeljkom zatvorena za posetioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.